Dutroux skyldig till våldtäkt och mord

En belgisk jury avgjorde på torsdagen att Belgiens mest hatade man, Marc Dutroux, är skyldig till att ha rövat bort sex flickor, våldtagit dem och dödat fyra av dem.

Det har tagit juryn tre dagar att komma fram till sitt beslut. Juryn förklarar Dutroux skyldig till de brott som upprört hela Belgien och gett eko långt utanför landets gränser. Sex unga flickor rövades bort och våldtogs av Dutroux i mitten av 1990-talet. Fyra återfanns döda.

Två åttaåriga flickor svalt ihjäl instängda i en källare och två tonåriga flickor begravdes drogade och levande.

Medhjälparnas domar kommer senare
Ytterligare två flickor räddades levande ur den hemliga cellen som mördaren byggt i sin källare och dolt bakom en bokhylla. Dutrouxs tre medhjälpare, bland annat hans före detta fru, får sina domar senare.

Juryn som består av åtta kvinnor och fyra män, har haft sina överläggningar i en armébarack där de bevakats av flera vakter.

Enligt det belgiska rättssystemet får juryn inte tala med någon utomstående förrän de meddelat domaren sitt beslut, och det har varit särskilt viktigt att demonstrera juryns objektivitet i det här fallet där hela det belgiska rättsväsendet anklagats för grova övertramp och upprörande misstag.

Annhöriga känner misstro
Men de anhöriga till de mördade flickorna känner ändå stor misstro och rättegången har bojkottats av flera av offrens föräldrar.

Domstolen har kommit fram till inte mindre än 243 åtalspunkter mot Marc Dutroux. Men rättegången som pågått i mer än tre månader, och där 700 vittnen hörts, har inte lyckats klarlägga om det funnits en pedofilring i bakgrunden vilket Dutroux själv hävdar.

Domarna ska nu granska juryns svar och först om några dagar kommer besked om vilka straff Marc Dutroux och hans medhjälpare ska dömas till.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista