Turister i Sharm El-Sheik i Egypten. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.
UD

"Inga större risker för svenskar i Egypten"

"Man ska hålla sig informerad"
1:11 min

Det finns upp emot 15 000 svenska turister i Egypten. På UD följer man utvecklingen men ser just nu inga risker för de svenskar som semestrar i Egypten.

– Vi ser inte att till exempel turistorterna vid Röda havs-kusten har berörts av de här demonstrationerna överhuvudtaget. Men vi gör en löpande bedömning och kommer att se över situationen under hela dagen, säger Joakim Larsson, presstalesman på UD.

UD avråder från resor till Kairo, Alexandria, Suez och Ismailia, och uppmanar svenskar att undvika folksamlingar.

– Det är ju så att oavsett om man befinner sig där, eller i de fyra större städerna som vi avråder från icke nödvändiga resor till, så är det ju så att man ska hålla sig informerad om läget.

Charterbolagen fortsätter att flyga turister till Egypten trots kaoset i de större städerna, skriver TT. Undantaget är resenärer som skulle ha rest med Apollo till Kairo. Resebolaget hämtade på lördagen hem sina resenärare från staden.

Ving och Fritidsresor flyger bara till Röda havskusten och har således inga resenärer till Kairo. Flera svenska resebolag har ställt in planerade utflykter till Luxor och Kairo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".