Ekots Staffan Sonning intervjuar Carl Bildt. Foto: Maria Engstrand

Bildt: Det krävs tydliga politiska signaler

"Betydande osäkerhet kvar"
1:49 min

Det politiska läget i Egypten är fortfarande mycket osäkert, anser utrikesminister Carl Bildt. Han tror att det krävs tydliga politiska signaler från en ny egyptisk regering.

– Han sitter själv kvar just nu i alla fall. Sedan ska det vara presidentval senare i år, och det tror jag blir den avgörande punkten. Kommer han att ställa upp igen, kommer han att tillåta andra kandidater, kommer han att bredda deltagandet i den politiska processen i Egypten eller inte? Det har vi fortfarande inte fått besked om. Och så länge det beskedet inte finns så tror jag att det finns en betydande osäkerhet kvar.

Folk är fortfarande ute på gatorna, man hör skottlossning och militären är på plats. Är du orolig?

– Jag tror att det kommer att ta sin tid innan vi kommer att få klarhet i det hela. Det är klart att det nu också ställs frågor hur den nya regeringen kommer att se ut och vad innebär detta i form av politiska förändringar. Jag tror inte att det räcker med att bara byta ansikten, utan det handlar också om att ge politiska signaler. Och jag förutsätter att på ett eller annat sätt så kommer de politiska signalerna att ges, också om presidentvalet, men om de kommer att vara tillfredsställande eller inte det kan vi inte bedöma än.

Protester, en president som avskedar sin regering och sedan klamrar sig fast, det påminner en hel del om Tunisien?

– Han har ett mandat som går ut om ett antal månader, så vi står inför en presidentvalrörelse på ett eller annat sätt i Egypten. Men den stora frågan är om det här kommer att bli en öppen och demokratisk valrörelse. Vilka är kandidaterna?

– President Mubarak har inte gett besked om han tänker ställa upp i det valet eller inte, så vi vet väldigt lite. Med den författning och det styrelseskick som Egypten traditionellt har haft, så är presidentmakten mycket stark. Och därför är det avgörande vem som sitter på den posten mot slutet av det här året.

Urban Ahlin, socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, är kritisk till att regeringen och EU inte tydligare stödjer demonstranterna på Kairos gator.

– Carl Bildt uttalade sig väldigt kraftfullt emot presidenten Ben Ali i Tunisien när han väl hade avgått. Nu är han väldigt försiktig när det gäller Egypten. Carl Bildt vågar inte tala ur skägget och säga att Mubarak bör avgå, att vi behöver få en demokratisk regim. Det tycker jag är synd, för det är naturligtvis det som det här handlar om, säger Urban Ahlin.

Urban Ahlins hoppas på en smidig övergång till demokrati efter Mubarak, men hela Nordafrika lider av arbetslöshet, analfabetism och hopplöshet under odemokratiska regeringar.

Den svenska regeringen och EU borde ha en helt annan politik mot Nordafrika, menar Ahlin. Det viktiga borde vara att få större handel, ökad tillväxt och ökad möjligheter för invånarna att arbeta i Europa så att framtidstro och demokrati kan växa i området.

I stället för att främja demokrati har EU i praktiken stått bakom diktatorer, menar Urban Ahlin.

– Vi har samarbetat med regimer för att hålla borta flyktingströmmar, för att hålla tillbaka islamistiska extemister. Och så har vi blundat för det faktum att nästan alla de nordafrikanska ledarna är diktatorer, säger Urban Ahlin.

I ett uttalande från EU riktat till Egypten i dag uppmanade unionens permanente ordförande Herman Van Rompuy till respekt för yttrandefrihet, mötesfrihet, fritt meningsutbyte och också att gripna personer ska släppas.

FÖLJ UTVECKLINGEN | #link=245165#

TIDIGARE REPORTAGE |  #text=4318347#från Egypten och få en bakgrund till konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".