Misstänkta för planerat skolattentat friade

De två 17-åriga pojkar som åtalats för att ha planerat att döda elever och lärare på Slottsstadens skola i Malmö friades av Malmö tingsrätt, men dömdes för en rad andra brott.

Den huvudmisstänkte 17-åringens datordagbok med beskrivning av hur attentatet skulle genomföras, referenser till skolmassakern i Columbine High school i Colorado i USA, ritningar på Slottsstadens skola, ett beslagtaget jaktgevär och ingredienser till sprängladdningar räckte inte som bevis.

Åklagaren har hävdat att de två 17-åringarna planerat genomföra attentatet nästa år på årsdagen av skolmassakern i Columbine i USA. Åtalet har gällt stämpling till mord.

Tog tillbaka erkännande
”Bara snack” har den huvudmisstänkte sagt och hans kamrat som i polisförhör tidigare erkänt planerna tog under rättegången tillbaka erkännandet.

Tingsrätten ansåg alltså att åklagare inte kunnat bevisa att tonåringarna verkligen tänkt sätta planen i verket.

De dömdes däremot för en rad andra brott. Den huvudmisstänkte 17-åringen dömdes till tre månaders fängelse och skyddstillsyn och hand kamrat till skyddstillsyn.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista