Ett av de kapade planen kraschar in i World Trade Center.

Kaparna från 11 september bandades

Bandinspelningar från en av kaparna på ett av de kapade planen vid attacken mot World Trade Center i New York 2001 spelades för första gången upp under sista dagen av 11-septemberkommissionens öppna förhör i Washington.

Förhöret handlar om luftfartsmyndigheternas och flygvapnets agerande.

”Vi har några plan, var bara tysta så kommer allt att bli OK, vi ska återvända till flygplatsen”. Rösten tillhör enligt kommissionens utredare troligen kaparnas ledare Mohammad Atta, som försöker lugna passagerarna på American Airlines flight 11.

En kort stund senare hörs följande: ”Håll er stilla, allt kommer att bli OK, om ni försöker göra något så utsätter ni både planet och er själva för fara, var lugna”, säger kaparen från planet som var det första som användes i attacken mot World Trade Center.

Det var först efter denna andra ljudupptagning som flygledarna insåg att det handlade om en kapning, enligt utredarna, som på ett nästan kyligt detaljerat sätt presenterade händelseförloppet minut för minut, inför kommissionen och de många anhöriga till offren som satt på åhörarläktarna.

Det här är den mest genomarbetade beskrivningen av vad som egentligen hände med de kapade planen den 11 september. Förhören handlar denna gång om hur flygmyndigheter och flygvapnet agerade och enligt rapporten så präglades responsen av dålig kommunikation mellan olika myndigheter och förvirring om vad som skulle göras.

Utredarna slår fast att flygmyndigheterna och flygförsvaret helt enkelt inte vara förberedda och tränade för att möta den typ av attack som genomfördes den 11 september 2001.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista