Centern kritiserar Wallströms valkampanj

Centern riktar skarp kritik mot EU-kommissionär Margot Wallström för att hon deltog i socialdemokraternas EU-valskampanj. Det trots att EU:s regler tillåter henne att agera partipolitiskt.

Margot Wallström kampanjade i Sverige för socialdemokraterna men arbetar sedan nära fem år i EU-kommissionen där medlemsländernas kommissionärer gemensamt arbetar för hela EU-området och inte får favorisera sitt eget hemland framför ett annat.

Kommissionärernas agerade regleras i en så kallad uppförandekod, Code of Conduct, där man skriver att kommissionärerna får vara aktiva medlemmar i politiska partier eller fackföreningar, om man inte åsidosätter sina åtaganden som kommissionär.

Alla kommissionärer kampanjar
Enligt EU-kommissionen har i princip alla kommissionärer någon gång och på något sätt deltagit i Europavalskampanjen. Till exempel kampanjade kommissionens ordförande Romano Prodi i Italien.

Forskningskommissionären, belgaren Philippe Busquin och utbildningskommissionären Viviane Reding från Luxemburg kandiderade själva i EU-parlamentsvalet. Philippe Busquin blev inkryssad, men det är i dag oklart om han ska bli parlamentariker i höst. 

Kritik från centern
Nu får Margot Wallström kritik av centerpartiets ledare Maud Olofsson.

– Det må vara om de säger något annat i Bryssel. Jag måste få reagera på att Wallström blir ett vallokomotiv för socialdemokraterna. Jag tycker inte om det därför att hon är också min kommissionär och jag vill kunna känna förtroende för henne.

Och det gör du inte nu?

– Nej, förtroendet har skadats betydligt under den här valrörelsen.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger att reglerna som tillåter att kommissionärerna kampanjar för ett parti borde ses över.

– En kommissionär kan inte springa ifrån sitt ursprung eller sin partitillhörighet och kan naturligtvis delta i en valkampanj. Men i Sverige har det ju förekommit en diskussion om de här sakerna, och det är värt att diskutera vad som ska gälla för Sveriges del. Är det rimligt att en kommissionär deltar i kampanjarbetet? Jag tycker det. Andra tycker annorlunda. Men jag tar gärna en sådan diskussion.

”Fullkomligt naturligt”
Vänsterpartiets ledare, Lars Ohly, säger till Ekot att det är fullkomligt naturligt att Margot Wallström kampanjade inför EU-valet, och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att han inte förstår kritiken.

Flera av de nyvalda parlamentarikerna protesterar också mot Wallströms agerande. Åtta av de 19 nya parlamentarikerna är kritiska till att Wallström kampanjat för socialdemokraterna visar en rundringning som Svenska Dagbladet gjort, bland andra centerpartisten Lena Ek och Maria Carlshamre från folkpartiet.

Margot Wallström vill i dag inte kommentera kritiken, men hennes pressekreterare Ewa Hedlund säger till Ekot att Margot Wallström noga gått igenom uppförandekoden och hade inte ställt upp i den svenska valkampanjen om det inte varit korrekt.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".