Utbredd plundringsvåg i Kairo

"Vi lever som i en krigszon"
0:56 min

Sedan polisen har försvunnit från gatorna i Kairo, har museer, butiker och privata byggnader utsatts för plundring. Egyptiska museet i Kairo har utsatts för plundrare som har slitit huvudet av två mumier och förstört flera statyer och andra klenoder.

På tv-kanalen al-Jazira förklarar den unge mannen Amr varför han och hans grannar går beväpnade med påkar och stoppar alla bilar som vill ta sig in i deras bostadsområde.

– Vi lever som i en krigszon och det ni ser här är bara en bråkdel av vad som händer i staden. Folk plundrar affärer och överallt där de tror att det finns pengar, säger den unge Kairobon Amr.

– Vi skyddar oss själva och våra familjer. Här finns varken polis eller militär längre.

Till en början plundrades enbart byggnader som kunde kopplas till regeringen, men senare under kvällen har även museer, butiker och privata bostäder utsatts för stölder och förstörelse. Rapporter har också kommit om att ett barnsjukhus ska ha stormats av plundrare.

Till de byggnader som har plundrats hör Egyptiska museet i Kairo, där världens största samling av faraoniska klenoder finns. Ett flertal statyer ska ha förstörts och två mumier ska ha fått huvudet avslitet, enligt nyhetsbyrån AP. Flera montrar på museet ska också ha blivit tömda på sitt innehåll och ett tiotal mindre artefakter ska ha förstörts, skriver Reuters.

För att förhindra plundringen har egyptier skapat medborgargarden för att skydda banker och andra viktiga byggnader, som tidigare bevakades av polisen. Det var tidigare under lördagen som dessa byggnader lämnades av polisen och garden av egyptier, beväpnade med bland annat pinnar och rakblad, tog över.

Det florerar många obekräftade uppgifter. En säger att militären har uppmanat ungdomarna att skydda staden från plundrarna. En annan att plundrarna har kommenderats ut av regimen för att misskreditera protesterna.

Den statliga egyptiska televisionen uppger att armén har skickat förstärkningar till flera städer i Egypten för att skydda allmän och privat egendom.

I tv visades bilder på 470 personer som hade gripits av polisen i Kairo anklagade för plundring, mordbrand och vandalisering.

Sedan protesterna började i tisdags uppges mer än hundra människor ha mist livet, och många, många fler har skadats.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".