Granskning visar på övervåld i Tunisien

2:08 min

En första oberoende granskning av den tunisiska polisens våld mot de regimkritiska demonstranterna för några veckor sedan har nu gjorts. Det är Human Rights Watch som konstaterar att många av dödsoffren dödades hänsynslöst av säkerhetsstyrkor som använde överdrivet våld.

Efter att ha granskat sjukjournaler, intervjuat och besökt vittnen och anhöriga till offer kräver Human Rights Watch att de ansvariga för övervåldet ställs inför rätta och straffas.

– Straffrihet leder ofta till mer straffrihet och om människor inte får känslan av att brott straffas, leder det till ökad brottslighet, säger Daniel Williams på Human Rights Watch.

Han är ändå nöjd över att för första gången någonsin kunna prata öppet med journalister i Tunisien.

Organisationen har granskat dödsfallen i två landsortsstäder, Kasserine och Tala, där över 20 människor dödades av säkerhetsstyrkor.

Granskningen visar att flera av dödsoffren sköts av säkerhetsstyrkornas prickskyttar som var utplacerade på tak. Flera sköts också när begravningskorteger gick genom städerna.

Det är ett brutalt och fullständigt onödigt våld som använts, det hade förmodligen räckt med vattenkanoner och tårgas, påvisar Human Rights Watch. Istället sköts ungdomar ihjäl med dödande skott i huvudet, i ryggen, i nacken.

– Det ironiska är att skjutandet inte stoppade demonstranterna, tvärtom det gjorde dem mer beslutsamma vilket i sin tur ledde till att fler dödades, tillägger Daniel Williams.

Interrimsregeringen har lovat att utreda anklagelser om övervåld, och det är viktigt, enligt Daniel Williams, men det är också viktigt att regeringen nu tar tag i den situation som faktiskt råder.

I Kasserine finns det ingen polis längre, där patrullerar militär. Det är fortfarande spänt, det skjuts fortfarande tårgas, och senast igår dödades flera människor i samband med oroligheter.

– När det gäller demonstrationer har polisen inget konkret reglemente att hålla sig till, det är godtyckligt. I den naiva eufori som nu råder fungerar det – men den euforin kommer att dö ut, avslutar Daniel Williams från Human Rights Watch.

Johan-Mathias Sommarström, Tunis

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista