Våg av plundringar i Kairo

Utbredd plundringsvåg i huvudstaden
2:11 min

Det egyptiska inrikesdepartementet har evakuerats och skyddades på söndagsmorgonen av militär, efter att säkerhetsstyrkor hindrat demonstranter från att storma byggnaden under natten. Ett hundratal personer har dött under fem dagar av regimkritiska protester i Egypten.


En azerisk diplomat finns bland dem som dödats i oroligheterna i lördags. Det meddelar Azerbajdzjans utrikesdepartement till nyhetsbyrån Interfax.

Tv-kanalen al-Jazira förbjuds nu i Egypten, enligt statliga medier. Det är den avgående egyptiske informationsminister som gett order om att förbjuda kanalen.

Den Qatar-baserade tv-kanalen har under de senaste dagarna sänt direkt från oroligheterna.

Under natten har militären och invånare i Kairo samarbetat för att stoppa plundrare. Det syns inga poliser på gatorna, och militären har bett befolkningen att hjälpa till för att stoppa plundrarna, berättar Timothy Kaldas på telefon från Kairo för tv-kanalen al-Jazira.

Under lördagskvällen och natten har det rapporterats om plundringar i flera städer.

Den unge Kairobon Amr berättar att han och grannarna har beväpnat sig och kontrollerar alla bilarna i området, eftersom både polisen och armén har dragit sig undan från stadsdelen.

I år upplöste president Hosni Mubarak regeringen och utsåg sin säkerhetschef Omar Suleiman till vicepresident.

Men åtgärden blidkade inte demonstranterna, som krävde presidentens avgång.

Protesterna fortsatte och 17 personer sköts ihjäl när de attackerade två polisstationer söder om huvudstaden.

Flera byggnader sattes i brand, bland annat regeringspartiets högkvarter, och över 700 fångar rymde från ett fängelse i västra Kairo.

Både EU och USA har manat till en fredlig lösning och en demokratisering.

Oppositionspolitikern Mohamed ElBaradei, tidigare chef för atomorganet IAEA, sa i intervju i går kväll att han president Hosni Mubarak måste avgå, annars kommer landet att kollapsa.

Även Muslimska brödraskapet, som samlar det religiösa motståndet mot regimen och är landets största oppositionsrörelse, uttryckte på lördagen sitt stöd för ett fredligt maktskifte.

Under ett krismöte i Washington med nationella säkerhetsrådet diskuterade USA:s president Barack Obama hur framtiden kan se ut utan Hosni Mubarak vid rodret i Egypten, skriver The New York Times.

USA fruktar att Mubaraks eventuella avgång kan bana väg för islamisterna. Enligt tidningen uppfattar den amerikanska administrationen den nya vicepresidenten Omar Suleiman som mindre benägen till reformer.

Mohamed ElBaredei nämndes som en möjlig efterträdare, säger källor till tidningen.

Vågen av plundringar nådde även flera turistorter.

I dag kommer svenska UD att se över sina reserekommendationer, efter ett möte mellan EU:s samtliga ambassadörer i Kairo.

Hittills har UD avrått från icke nödvändiga resor till ett fåtal städer, bland annat Kairo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".