Ny rapport förespråkar svensk kraftsamling

Både Asien och det forna Östeuropa kommer snart att kunna konkurrera inte bara med billig arbetskraft, utan också med välutbildad arbetskraft. För att möta utmaningen måste Sverige göra ett antal vägval. Det var budskapet när projektet Teknisk Framsyn idag höll lunchmöte och presenterade rapporten Vägval för Sverige.

Framtidsreceptet enligt projektet är:

prioriteringar av vilka forskningsområden och branscher som Sverige ska satsa på - det går inte att göra allt.

Ta vara på globaliseringens möjligheter så att svenska företag kan konkurrera på de nya marknaderna, och få svenska företag att etablera samarbete med de nya industriländerna.

Sverige bör skapa större regioner som kan växa, istället för dagens små län och kommner.

Sverige bör bygga ut infrastrukturen ännu mer, alltså fler vägar och järvägar måste byggas och gärna i samarbete mellan företag och samhälle.

Och så behöver energisektorn utvecklas så att ekonomin kan växa utan att miljön förstörs.

Projektet Teknisk framsyn ska försöka hitta områden där de svenska företagen har störst förutsättningar att lyckas inom de närmaste tio till tjugo åren. Perspektivet har varit brett och gruppen har tagit upp allt från globalisering och kunskapssamhällets krav, till behovet av att ta klimatförändringarna på allvar.

Och det är en hel uppsättning av förändringar som krävs för att Sverige ska kunna möta alla nya utmaningar.

Med i gruppen bakom rapporten finns representanter för statliga verk, för företagssektorn och från facket och det finns en stor enighet om slutsatserna. 

Kristoffer Morén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".