Risk för fiasko när tyska Postbanken börsintroduceras

I Tyskland kan den största börsintroduktionen på tre år bli ett fiasko. Det är Tyska Posten som vill sälja sin bank, Postbanken, men det är få som lockas att investera.

På måndag är det tänkt att aktien ska handlas på börsen i Frankfurt. Om så sker har Tyska posten, Deutsche Post, lyckats sälja hälften av sin bank, Postbanken, för 3 miljarder euro - ett hutlöst pris enligt institutionella investerare som hittills inte tecknat sig för emissionen. Och det tycks också vara svårt att kränga aktier till småsparare i den tyska lågkonjunkturen.

Sargade av aktieyran och den följande kraschen för tre år sedan är människor skeptiska.

- Det svårt att se att aktien ska gå upp, när ekonomin bara försämras, säger en bankkund utanför posten på Kantstasse i Berlin.

Postbanken är, räknat till antalet kunder, Tysklands största bank och inför introduktionen har rykten florerat om att en annan storbank skulle köpa upp den breda folkbanknen. En sådan fusion stöds öppet av förbundskansler Gerhard Schröder och regeringen som vill att de tyska bankerna går samman för att kunna hävda sig i den internationella konkurrensen.

Men även från bankskraporna i Frankfurt muttras det över priset.

Om nu emissionen misslyckas är det ett hårt slag mot börsen i Frankfurt, där Postbanken är den första stora introduktionen sedan börsen stod på topp för tre år sedan.

Kristian Åström, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista