Svenskkolonin i Norge växer

Allt fler svenskar flyttar till Norge för att jobba, och det trots att den norska arbetslösheten stigit under de senaste åren. Sedan mitten av nittiotalet har cirka tiotusen svenskar flyttat till Norge, och det gör att svenskkolonin där vuxit med nästan 70 procent.

Man möter dem överallt här i Oslo, svenskarna. De jobbar i charkdisken, i personalmatsalar, på frisersalonger, gym, sjukhus och byggarbetsplatser.

Framförallt har norrmännen blivit vana att bli serverade av svenskar i den norska huvudstaden. Linnea Magnuson är 25 år och kommer från Göteborg. Hon har varit här i flera omgångar och är nu restaurangchef i turistkvarteret Aker brygge i Oslo.

Idag är 25 000 svenskar bosatta i Norge. Under åtta år så har de blivit 10 000 fler, en ökning med 70 procent, visar siffror från norska statistiska centralbyrån. Men i statistiken finns inte alla de med tillfälliga jobb under några månader med och därför är svenskarna säkert många fler här. Oslos svenskkoloni har ökat betydligt, att arbetslösheten stigit senaste åren spelar inte någon roll för svenskarnas jobbhunger. Många unga söker sig hit till servivceyrken för att tjäna pengar en tid. Vikariebyråer som Manpower till exempel märker att alltfler svenskar söker jobb. Många blir kvar.

Petter Stordalen som är stor hotellägare i Skandinavien berömmer svenskarnas serviceanda. Svenskarna brukar få mer dricks än norrmännen, säger han.

Vissa norrmän har muttrat på insändarsidor och tycker att svenskarna tar jobben, men Petter Stordalen håller inte med.

- Utan svenskarna skulle många restauranger och barer inte kunna ha öppet, säger han.

Också på en norsk ledarsida för ett tag sedan hyllades svenskarna som jobbar i Norge. Under rubriken ”Heja Sverige” skrev ledarskribenten ”Ja, vi elsker svenskene våre” .

Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista