Sara Lidman

Författaren Sara Lidman är död

En av Sveriges mest betydande skönlitterära författare Sara Lidman är död. Hon avled på torsdagen efter en tids sjukdom, 80 år gammal. Bland hennes mest uppmärksammade verk finns romanerna Tjärdalen och Hjortronlandet från 1950-talet.

Litteraturvetaren Birgitta Holm har skrivit en bok om Sara Lidman och hennes författarskap. Under processen blev de två också nära vänner.

En av de saker som gjorde Sara Lidman så speciell var hennes förmåga att förena litteratur och politik, säger Birgitta Holm.

– Jag tycker hon är en unik sammansättning av att vara en stor språkkonstnär och en så sitt sätt alltid engagerad författare, men utan att de två sakerna ingår en absolut sammansmältning. Ofta talar man om plakatkonst eller att det politiska blir propaganda, men det har det aldrig snuddat vid hos henne, säger Birgitta Holm.

Under en lång period skrev inte Sara Lidman någon skönlitteratur. Istället skrev hon böcker som Samtal i Hanoi, Gruva och Vänner och U-vänner.

Orättvisorna tog över
Hon skrev om politik och orättvisor i världen, men det innebar inte att hon miste sin språkkänsla, säger Birgitta Holm, snarare tvärtom.

Sara Lidman protesterade mot USA:s krig i Vietnam och rasåtskillnaden i Sydafrika och hon blev en symbolgestalt för ”68-rörelsen”.

En av dem som stod nära henne då var Sköld Peter Matthis.

– Hon var flitig och medryckande i allt vad hon gjorde och insatt i vad det gällde. Hela tiden förstod man vilken oerhörd betydelse hon hade för svenska folkets syn på världens orättvisor, säger Sköld Peter Matthis.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se
Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se
Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista