1 av 2
Trängsel på flygplatsen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
2 av 2
Trängsel på flygplatsen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

Islamistledare återvände till Tunisien efter exil

"Det är en lycklig dag"
2:27 min

I Tunisien mötte tusentals människor den mest kände islamistledaren när han efter 22 år i exil i London återvände i dag. Ekot var på plats.

– Vi har kommit för att välkomna en stor ledare, den stora islamistledaren som ska hjälpa Tunisien till frihet, säger de båda männen - två av flera tusen på flygplatsen. Köerna in mot Cartage var kilometerlånga, folk lämnade sina bilar och promenerade.

Rachid Ghannouchi, inte släkt med premiärministern i interrimsregeringen, dömdes av Ben Alis regim till livstids fängelse som ledare för Ennahda, ett förbjudet islamistiskt parti med många sympatisörer.

Det är samtidigt också ett fruktat parti. Det sekulära Tunisien fruktar Ennahdas framfart och befarar en islamifiering av landet. Flera motståndare till Ennahda hade också tagit sig till flygplatsen.

– Man ska inte blanda in religion i politik, de måste hållas åtskiljda, säger en ung man medan flera tusen anhängare sjunger hyllningssånger till Ghannouchi, den förmodligen mest inflytelserika tunisier som levt i exil.

Inga journalister kunde komma åt Ghannouchi när han klev ut i ankomsthallen, folkmassan hindrade effektivt.

Men han sa innan han lämnade London i morse att han själv inte tänker ställa upp i presidentvalet, det får yngre krafter göra. Men han vill att Ennahda deltar i valet, och mycket pekar på att de kan bli ett av de största partierna, med starkt stöd framför allt i den fattiga landsbygden. En äldre man sammanfattar:

– Det är en lycklig dag, en dag vi har väntat på i 20 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".