Andan Abakir, koptisk biskop i Stockholm

Kopter i Stockholm ber för Mubarak

"Vi måste stå bakom vår president"
1:38 min

I Kairo ekar slagorden mot president Hosni Mubarak, men det finns också ställen där man ber för presidenten. En av de platserna är den koptiska kyrkan i Stockholm.

Ashraf Rafael var på dagens gudstjänst.

– Vi ber för honom tills vidare. Vi måste stå bakom vår president och vår regering, säger Ashraf Rafael.

Nu är det inte så märkligt att man ber för Mubarak. Den koptiska kyrkan ber alltid för statschefen, oavsett vem det är. I dag fanns det inte ens sittplatser åt alla kyrkobesökare, och oron var stor för släkt och vänner i Egypten.

Andan Abakir är biskop för den koptiska kyrkan i Norden.

– Jag får många samtal från Kairo just nu. De berättar att det är många brottslingar på gatorna och att de är rädda och måste barrikadera sig i hemmen och vill att vi ska be för dem. Det är bara Gud som kan hjälpa oss, säger Andan Abakir.

Ashraf Rafael som är aktiv i den koptiska kyrkan ringer regelbundet till sina föräldrar i Kairo, och än så länge har de klarat sig från de rån och inbrott som följt i demonstrationernas spår.

– När vi samlas i dag ber vi att Gud ska skänka fred till vårt land, och vi ber för våra familjer och släktingar, säger Ashraf Rafael.

Biskop Abakir tror att många egyptier nu kommer att försöka fly.

– Många människor kommer att försöka lämna landet. Jag väntar mig att det ska ske den närmsta tiden, säger Andan Abakri, biskop för de koptiska kyrkorna i Norden.FÖLJ UTVECKLINGEN | #link=245165#

TIDIGARE REPORTAGE |  #text=4318347#från Egypten och få en bakgrund till konflikten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".