Borg: Finanskrisen pressade fram revolterna

"Krisen har gett väldig tyngd på de här länderna"
1:24 min

Det är ingen slump att upproren i Egypten och Tunisien kommer strax efter det att världen har gått i genom en förödande finanskris, sa finansminister Anders Borg på det ekonomiska toppmötet i Davos i dag.

När nu kostnaderna för krisen ska betalas slår det hårt mot befolkningen i fattiga länder, säger Anders Borg.

– Krisen har gett en väldigt tyngd på de här länderna. Nu när det sker en återhämtning och det slår igenom på ett antal råvarupriser är det klart att det har satt press på dem, säger Anders Borg.

Det är nog så att folkresningen i Egypten åtminstone till en del kan härledas bakåt ända till de hejdlösa spekulationerna i usla amerikanska bostadsobligationer. Det var de som utlöste finanskrisen.

I länder som Egypten och Tunisien, där det finns ett undertryckt missnöje med levnadsvillkoren och den politiska situationen, kan en ytterligare tryckökning slutligen utlösa explosionen, och trycket i länderna har stadigt stigit, säger Andes Borg.

– Det här är länder som på senare tid har pressats av höga matpriser. Det är länder som står inför stora demografiska utmaningar som är lite motsatta till våra. Man har en väldigt ung befolkning och ofta väldigt stor arbetslöshet. Man har betydande brister i sin infrastruktur och sina utbildningssystem, säger Anders Borg.

Frågan är då vilka följder upproren kan få för försöken i resten av världen att ta sig vidare upp ur ekonomikrisen. Mycket handlar om vad som händer med oljepriset, säger Anders Borg.

– Det är klart att det utgör ett riskmoment för oss. Nu har oljepriset stannat under 100 dollar hittills, men det är klart att en oro och internationell osäkerhet utgör en riskfaktor, säger finansminister Anders Borg.

FÖLJ UTVECKLINGEN | #link=245165#

TIDIGARE REPORTAGE |  #text=4318347#från Egypten och få en bakgrund till konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".