Mohamed ElBaradei på Tahrir-torget i Kairo under söndagen. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

Brett stöd för ElBaradei bland oppositionen

"Mubarak måste sluta i dag"
1:14 min

Mohamed ElBaradei tycks nu ha brett stöd som ledare för den egyptiska oppositionen, inklusive Muslimska brödraskapet. Mubaraks avgång, en samlingsregering och fria val, är hans mål.

– Mubarak måste sluta i dag och det är inte förhandlingsbart för några egyptier, säger Mohamed ElBaradei i en CNN-intervju.

Det har i dag blivit allt tydligare att Nobelpristagaren och tidigare chefen atomenergiorganet IAEA Mohamed ElBaradei representerar hela den egyptiska oppositionen.

I kväll höll han ett tal bland jublande folkmassor i centrala Kairo och företrädare för inflytelserika Muslimska brödraskapet meddelade i dag att de stöder ElBaradei och gått med i hans paraplyorganisation.

Om Mubarak avgår hoppas ElBaradei kunna bilda en bred samlingsregering, ändra konstitutionen och genomföra fria, demokratiska val. Ett samhälle där folk kan leva i frihet och värdighet, säger han.

ElBaradei är kritisk till att USA inte krävt Mubaraks avgång, när folket nu vill ha frihet och demokrati. USA risker nu att förlora sin trovärdighet.

– Det är bättre för Obama att inte vara den sista att pressa Mubarak att avgå, säger han.

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei föddes i Egypten 1942 och inledde på 1960-talet en lång diplomat-karriär vid det egyptiska utrikesdepartementet.

Från 1984 arbetade han på FN:s atomenergiorgan IAEA, som han senare ledde som general-direktör 1997–2009.

2005 belönades han och IAEA med Nobels fredspris för sitt "arbete med att förhindra att kärnenergi nyttjas för militära ändamål och för att den kärnenergi som används för civila syften har använts på säkrast möjliga sätt".

I fjol drog ElBaradei i gång en kampanj för ett politiskt skifte i Egypten, med förhoppningar om att hans internationella ställning skulle sporra oppositionen.

Han har nu en paraply-organisation bakom sig, med stöd av bland andra islamistiska Muslimska brödraskapet.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".