Sverige nordiskt låglöneland

Sverige har de lägsta lönerna i Norden. En industriarbetare i Danmark tjänar nästan 80 kronor mer i timmen än svensken. Det visar en sammanställning från facken inom industrin.

– Över en längre period var Sverige först, men de andra har hunnit ifatt. För Norges del är det mycket valutan som är mer värd och de har oljan. Finland låg lite efter tidigare men har sprungit ifatt, säger Erland Olausson, avtalssekreterare på LO.

Undersökningen gäller löner i tillverkningsindustrin, men Erland Olausson menar att trenden är densamma för hela arbetsmarknaden.

Under 70-talet var Sverige Nordens höglöneland, men redan i början av 80-talet passerades vi av Norge.

Det dröjde fram till början av 90-talet då även Danmark och Finland gick om Sverige i löneligan.

Svensk lön lägst
Idag är lönen i Sverige för en industriarbetare, inklusive helgersättning och semesterersättning, 146 kronor.

Finländaren tjänar drygt tjugo kronor mer i timmen, medan norrmannen tjänar 217 kronor och dansken 224 kronor i timmen, 50 procent mer än svensken.

Det går inte att säga att en dansk löntagare därmed har 50 procents högre levnadsstandard. Det finns skillnader i inkomstskatter och i hur mycket av samhällsservicen man får betala själv.

Faktum kvarstår ändå att Sverige inte längre är något höglöneland och jämför man med andra europeiska länder är mönstret detsamma.

I mitten av löneligan
Från att ha haft de högsta lönerna i mitten av 70-talet har Sverige halkat ner till en plats i mitten bland de västeuropeiska länderna.

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson tänker inte skruva upp lönekraven för att få upp lönerna på dansk eller norsk nivå. Det skulle bara leda till prisökningar och luft i lönekuverten.

– En genomsnittlig metallarbetare mellan 1970 och 1995 hade 400 procents påslag på lön, men den nya högre lönen kunde man inte handla mer för än 1970. det var inte framgångsrikt, säger Erland Olausson, avtalssekreterare på LO.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista