Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Sverige: "Kokabladet ska klassas som en drog"

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 06.25
Ursprungsbefolkning har tuggat bladen i tusentals år
(2:19 min)
En indiankvinna tuggar kokablad utanför USA:s ambassad i La Paz, Bolivia. Foto: Juan Karita/Scanpix.

Barn- och äldreminister Maria Larsson har för Sveriges räkning skickat in en protest mot Bolivias förslag om att stryka kokabladet från FN:s lista över förbjudna droger. Enligt henne går FN:s narkotikakonvention före deklarationen om mänskliga rättigheter för ursprungsfolk.

– Från svensk sida är vi angelägna om att FN-konventionen ligger fast, att den inte bryts upp därför att då är vi allvarligt oroade över att vi kommer att få en ny konvention med betydligt svagare innehåll. Detta eftersom vi vet att det i några länder pågår en legaliseringsdebatt, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Bolivias president Evo Morales skickade in ett förslag till FN:s generalsekreterare om att förbudet mot att tugga kokablad borde tas bort från FN:s narkotikakonvention.

Förbudet upplevs som en kränkning mot landets ursprungsbefolkning, som har tuggat bladen i tusentals år. Och enligt Bolivia finns det en motsättning mellan FN:s narkotikakonvention å ena sidan, och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter för ursprungsfolk å andra sidan.

Enligt den senare har ursprungsfolk rätt att hålla fast vid och utveckla sina sedvänjor och traditioner. Men för barn- och äldreminister Maria Larsson är kampen mot narkotika viktigare.

Kokabladet finns visserligen på FN:s lista över förbjudna droger, men om bladet verkligen borde klassas som narkotika är en omdiskuterad fråga. En gemensam studie av Världshälsoorganisationen, WHO, och FN från 1995 slår fast att kokabladstuggande inte har några negativa hälsoeffekter.

I dag var sista dagen att skicka in protester mot Bolivias förslag och förutom Sverige har flera andra länder gjort så, däribland USA.

I princip räcker det med att ett land är emot för att fälla Bolivias förslag, men FN kan också besluta att hålla en internationell konferens för att diskutera frågan. Men en sådan konferens bör också undvikas, skriver Sverige i sin protest.

– Vi vet att en sådan konferens skulle kunna bli beslutande, en enda konferens skulle kunna besluta om ett nytt innehåll i narkotikakonventionen.

Men den här inställningen får kritik av frivilligorganisationen Latinamerikagrupperna.

– Jag tycker att Sverige borde gå med på att ha en internationell konferens där man diskuterar de här frågorna och där man i så fall kan visa om man har egna vetenskapliga rapporter om att det är farligt, så borde man i så fall lägga fram dem. Men som man gör nu stänger man dörren innan en diskussion kan påbörjas, säger Francisco Contreras som är ordförande för Latinamerikagrupperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".