Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Rättegång mot dråpmisstänkt läkare dröjer

"Verksamheten lider av det här"
2:49 min

Rättegången mot den läkare som åtalats för dråp av ett spädbarn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus dröjer ytterligare. Det har snart gått ett år sedan åtalet väcktes och Läkarförbundet tycker att den långdragna rättsprocessen är mycket olycklig.

Åklagaren inväntar just nu ett medicinskt expertutlåtande som blivit försenat.

– Vi är bekymrade ur tre synvinklar, säger Marie Wedin som är ordförande för Läkarförbundet.

– Dels är vi bekymrade ur kvinnans personliga synvinkel, det är fruktansvärt att hamna i ett sådant här vakuum och känna ovisshet och obekräftade misstankar, och sedan är det verksamheten som lider av det här, dels har man förlorat en väldigt kompetent överläkarkraft, och dels så finns det en ovisshet bland kollegorna - vad är det som gäller, vad kan man bli anklagad för under sin yrkesutövning?

Så länge rättsprocessen pågår råder alltså fortfarande en osäkerhet bland många läkare kring deras arbete i vården rörande livets slutskede, enligt Marie Wedin.

På tisdag är det ett år sedan åtalet om dråp väcktes mot den 56-åriga läkaren, som misstänks att avsiktligt ha gett en tre månader gammal flicka en överdos av narkosläkemedlet tiopental.

Rättegång var först tänkt att börja i maj förra året, men efter kritik om att analysen av blodet från flickan inte hållit måttet, har åklagaren återupptagit förundersökningen, och inväntar nu ett utlåtande av en norsk professor i rättstoxikologi via Socialstyrelsens rättsliga råd.

Men utlåtandet som skulle vara klart nu i januari dröjer och kommer preliminärt tas upp av det rättsliga rådet den 1 mars.

Oskäligt lång handläggningstid, säger kvinnans advokat Björn Hurtig. Även om han och hans klient själva begärt extra utlåtande.

– Vi har från börjat gjort invändningar mot analysresultaten som ligger till grund för åtalet och man har vägrat att gå med på att göra nya tester. Det var inte förrän jag gick in till domstolen och begärde att domstolen skulle förordna en utökad förundersökning som åklagaren själv tog beslutet om att äntligen göra de här testerna. Så det går inte att lasta min klient för den här långa handläggningstiden, säger Björn Hurtig.

Ekot har ännu inte lyckats nå chefsåklagare Peter Claeson för en kommentar, men även han har tidigare beklagat att utredningen drar ut på tiden.

Socialstyrelsens egna utredning kom tidigare fram till att läkaren och vårdpersonalen inte gjort något fel i det aktuella fallet. Och i samband med gripandet kritiserade läkarkåren rättsväsendet för att agera utan att Socialstyrelsen kopplades in först.

Patientsäkerhetsutredningen har sedan föreslagit just att Socialstyrelsens bedömning alltid ska inhämtas när en förundersökning inleds. Något som nu utreds vidare inom regeringskansliet.

Marie Wedin vid Läkarförbundet tror att en sådan lag hade kunnat påverka händelseförloppet i det här fallet.

– Man kan tro i det här fallet, utan att jag kan säga det säkert, att det skulle kunna ha fått en bättre vändning, vi skulle ha kunnat undvika att hamna i det läget vi är i nu om det hade skett på det sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".