Mubarak antyder reformer

Egyptens president Hosni Mubarak har gett sin nya premiärminister order om att få ordning på landets ekonomi genom att behålla subventioner, kontrollera inflationen och skapa jobb.

Under demonstrationerna mot Mubaraks styre har egyptierna också protesterat mot stigande priser och de stora skillnaderna mellan rika och fattiga.

I ett brev till den nye premiärministern Ahmad Shafiq skriver Mubarak att regeringens uppgift är att återställa förtroendet för ekonomin, rapporterar egyptisk tv. "Jag litar på er förmåga att föra en ekonomisk politik som är lyhörd för folkets lidande", skriver presidenten.

Demonstranterna som protesterat mot höga priser och klassklyftor har också krävt ett nytt politiskt system, och i Mubaraks brev antyds ökat utrymme för oppositionspartier men utan några specificeringar.

Mubarak understryker vikten av att snabbt ta steg mot poltiska reformer "i författningen och lagstiftningen, via omfattande dialog med partierna som tillåts ett bredare deltagande", heter det i direktiven.

Mubarak skriver också att egyptierna har uttryckt sina berättigade krav under den senaste veckans protester, men att "religiösa slagord" har trängt in leden, en syftning på det förbjudna Muslimska brödraskapet, Egyptens största oppositionsgrupp.

Mubarak anklagar dessa krafter för att försöka skapa kaos, med plundring och laglöshet de senaste dagarna som följd.

Ekot-TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".