Svenska UD avråder nu från resor till Egypten

Uppmanar svenskar följa utegångsförbudet
1:47 min

Flera andra länder planerar för att evakuera sina medborgare, men svenska UD säger att det inte är aktuellt med en evakuering av svenska medborgare.

– För det första är läget naturligtvis instabilt men vi följer utvecklingen minut för minut. De signaler som vi har fått från resebranschen är att de strävar efter att flyga hem majoriteten av de svenska turisterna under veckan som kommer, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

I går ändrade svenska UD sina reserekommendationer och avråder nu från icke nödvändiga resor till hela Egypten.

Samtidigt har flera länder börjat planera för att evakuera sina medborgare, bland dem Japan, USA och Finland, som väntas skicka egna flygplan för att evakuera de medborgare som vill lämna Egypten.

Men från svensk sida är det inte aktuellt, utan det är resebranschen som har ansvaret för att flyga hem svenskarna, säger Joakim Larsson på UD:s pressjour.

– Det är naturligtvis upp till varje land. Jag vet att till exempel USA gör den bedömningen. När du pratar om evakuering så är det tillfällen när det till exempel är resenärer som inte kan ta sig hem på egen hand, när det inte finns möjlighet att transportera sig, när inte försäkringsbolag eller resebolag kan hjälpa till, då kan det bli aktuellt med en evakuering och där befinner vi oss inte, säger Joakim Larsson.

Omkring 15 000 svenskar bedöms vara i Egypten, de flesta i turistorter vid Röda havet och uppmaningen är att de ska vara försiktiga.

– Anledningen till att vi har en avrådan är att läget är som det är och att det är extremt oförutsägbart och människor på plats kan naturligtvis uppleva att det är obehagligt. Våra råd till samtliga svenskar oavsett var i Egypten de befinner sig är att följa utegångsförbudet, undvika politiska tillställningar och löpande hålla sig informerade om läget, framförallt via sin researrangör, säger Joakim Larsson.


Följ utvecklingen i Egypten, prenumerera på Ekots nyhetsflöde:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".