Enron - ett arrogant företag

Det konkursdrabbade energiföretaget Enron är ett arrogant företag och cheferna är bedragare i kejsarens nya kläder - det sade Enronmedarbetaren Sherron Watkins i ett förhör med den amerikanska kongressen i går. Watkins var den som i fjol varnade Enroncheferna för att företaget höll på att rasa samman till följd av bokföringsfusket.
''Jag är inte säker på att de såg att konkursen var på väg, de trodde antagligen att ekonomidirektören Andrew Fastow skulle trolla bort problemen'', sa Sherron Watkins om den arroganta företagskulturen på Enron. Samtidigt försvarade hon VDn Ken Lay och sa att han förts bakom ljuset av Andrew Fastow och förre VDn Jeffrey Skilling. Sherron Watkins, som alltså var den som varnade toppcheferna redan i augusti förra året att Enron var på väg att implodera, hyllades i kongressen som en hjältinna. Flera av utfrågarna kallade henne modig och tackade henne för att hon kommit på Alla Hjärtans Dag. Och i skarp kontrast till de kostymklädda direktörer som vägrat vittna, levererade den blonda och fylliga Watkins vassa ord. Hon avvisade alla spekulationer om att cheferna Skilling och Fastow kunde ha varit ovetande om de borttrollade skulderna. De var bedragare - i kejsarens nya kläder - sa Watkins - och de diskuterade det dyrbara tyg de vävde. Skilling och Fastow skrämde medarbetare till att acceptera dessa olagliga bokföringsstrukturer, sa Sherron Watkins, som själv sålde större delen av sina Enronaktier samtidigt som hon varnade företagsledningen. Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".