1 av 2
Klicka för karta - Kairo
2 av 2
Demonstration i Kairo på måndagen.

Måndagens händelseutveckling i Egypten

Agneta Ramberg rapporterar från Tahrirtorget
1:48 min

Ekot följer utvecklingen i Egypten timme för timme. Tusentals trotsar utegångsförbudet och stannar kvar på Tahrir-torget i Kairo för att fortsätta protesterna mot president Hosni Mubarak. Även på andra håll i landet pågår demonstrationer.

01:10

Israel har gått med på att Egypten flyttar omkring 800 soldater till Sharm- el-Sheikh-området på Sinaihalvön.

Sinai, ökenområdet mellan Israel och Egypten är vanligtvis i stort sett demilitariserat som en följd av fredsavtalet mellan de båda länderna 1979.

Israel gav Egypten tillstånd att placera de 800 soldaterna i Sinai efter en förfrågan av egyptiska myndigheterna.

Syftet med truppförstärkningen tycks vara att försöka få bukt med de protester som förekommer också där.

01:00

En av USA:s tidigare ambassadörer i Egypten, Frank Wisner, befinner sig just nu i Kairo med, som det uttrycks "möjligheten" att tala direkt med de egyptiska ledarna.

Det sa det amerikanska utrikesdepartementets talesman PJ Crowley på måndagskvällen.

Det gavs inga närmare detaljer om vem Wisner kan tänkas träffa i Kairo, men enligt Crowley har den förre ambassadören uppdraget att "förstärka" de uttalanden som tidigare gjorts av president Obama och utrikesminister Clinton, och som bland annat innebär krav på fria och demokratiska val Egypten.

Frank Wisner var USA:s ambassadör i Kairo åren 1986 till 1991.

Crowley underströk också i kväll att USA anser att Egypten måste dra tillbaka undantagslagarna.

23:54

Den sista fungerande servern, som åtminstone tidvis levererat internetservice i Egypten (The Noor Group), ligger nu helt nere. Det rapporterar ikväll det amerikanska webb-övervakningsföretaget Renesys, som övervakar och registrerar internettrafik.

Enligt Renesys försvann de sista tecknen på internetaktivitet i Egypten strax före 22-tiden svensk tid.

De övriga fyra stora nätleverantörerna i Egypten - Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt and Etisalat Misr, stängde ner sin verksamhet redan i torsdags. Det innebär att hela Egypten nu är bortkopplat från nätet.

Internet och sociala medier har varit centrala för dem som organiserar protesterna i Egypten. Även mobiltelefoner har använts i stor utsträckning, men även mobiltrafiken i Egypten ligger tidvis helt nere eller är utsatt för kraftiga störningar.

Google har som svar på internetblockeringen i Egypten, skapat en möjlighet för egyptierna att ändå kunna använda Twitter.

I samarbete med bland andra Twitter har Google gjort det möjligt att tala in ett meddelande på något av tre olika telefonnummer.

Meddelandet omvandlas till text som sedan läggs ut på Twitters grupp för Egypten.

22:22

Den vicepresident som Egyptens president Hosni Mubarak utsett, Omar Suleiman, säger att han har blivit ombedd av Mubarak att starta en dialog med alla egyptiska politiska partier. Den förre säkerhetschefen, Suleiman, framförde sitt budskap i egyptisk TV ikväll. 

Samtalen ska bland annat handla om reformer som gäller grundlagen och övrig lagstiftning, enligt Suleiman. 

Konstitutionella förändringar finns bland demonstranternas huvudkrav, vid sidan av kravet på att president Hosni Mubarak avgår.

Den egyptiske vicepresidenten sa dessutom att den nyutnämnda regeringen ska prioritera kampen mot fattigdom, arbetslöshet och korruption.

Han sa också att regeringen vill arbeta för att det ska bli en balans mellan låga offentliga löner och hög inflation. Det är områden som de egyptiska demonstranterna kritiserat den 30-år långa Mubarak-regimen för.

Men huvudkravet, att Hosni Mubarak avgår, nämnde vicepresident Omar Suleiman inget om i tv-talet.

19:22

Egyptens armé lovar att man inte kommer att använda våld mot demonstranterna. I den statliga egyptiska tv:n sa en armétalesman att armén inte skulle använda våld mot medborgare som protesterade och att yttrandefriheten var garanterad för alla medborgare som använder fredliga medel.

Talesmannen sa också att de väpnade styrkorna uppfattar kraven som medborgarna ställer som legitima.

Uttalandet kommer dagen innan tisdagens planerade miljonmarsch, som ska markera den sjunde dagen av protester i Egypten. Inför protesterna under tisdagen har oron stegrats. Tåg- och flygtrafiken i Egypten väntas vara kraftigt begränsade.

Om uttalandet från armén representerar även arméledningen, så utgör det ett hårt slag för president Mubarak.

18:50

Muslimska brödraskapet i Egypten förkastar den nya regering som presenterats i dag, och uppmanar människor att fortsätta protesterna "tills regimen faller", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på en presskonferens att han följer händelserna i Egypten med oro och vaksamhet. Ha sade sig vara orolig för att Egypten får en radikal islamistisk regim av samma slag som i Iran, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

17:42

Människor trotsade utegångsförbudet i dag igen, men det blev ingen upprepning av gårdagens maktdemonstration, när två stridsplan vrålande flög lågt över torget, rapporterar Ekots utsända Agneta Ramberg.

"Revolutionens framgång hänger på att människorna håller sig kvar", säger apotekaren Ahmed, som tillsammans med sin hustru gick till Tahrirtorget i dag.

16:46

Liksom i Kairo planeras i morgon en stor demonstration i Egyptens näst största stad Alexandria. En grupp som stöder oppositionspolitikern och nobelpristagaren Mohamed ElBaradei har uppmanat folk att delta i en demonstration som de hoppas ska locka en miljon människor.

16:12

Egypten lägger ned trafiken med det statliga flygbolaget Egypt Air från i morgon eftermiddag till onsdag morgon. Tidigare har tågtrafiken ställts in inför oppositionens planerade massdemonstrationer i morgon, uppger Reuters.

15:53

I Kairo är det fortfarande tusentals människor kvar på Tarhirtorget i de centrala delarna av staden, trots det utegångsförbud som råder sedan nästan två timmar tillbaka.

– Det strömmade till mängder av människor precis när utegångsförbudet skulle börja, säger Ekots utsända Agneta Ramberg.

Militären finns fortfarande på plats men inga konfrontationer har skett med folkmassan i dag. Tvärtom släpps folk i genom och en del demonstranter har gett mat till soldaterna, berättar Ekots utsända.

Bland demonstranterna finns frivilliga "ordningsmän" som bildat kedjor för att förhindra att folk stormar fram mot stridsvagnarna. Ordningsmännen letar också efter civilklädda poliser som smugit sig in bland demonstranterna för att provocera fram upplopp. Agneta Ramberg bevittnade flera gånger hur handgemäng uppstod och personer som misstänktes vara poliser sedan lämnades över till militären.

15:38

Arkeologer i Egypten uppger att personer har plundrat flera förråd med forntida egyptiska föremål, som ska ha stulits eller förstörts. Bland annat gäller det förråd vid ett museum nära staden Ismailia, där det fanns cirka 3 000 föremål från romartiden och den bysantiska perioden. Även förråd vid pyramider ska ha plundrats.

14:42

De journalister anställda vid nyhetskanalen al-Jazira som tidigare greps av egyptisk militär har nu släppts. Kamerautrustningen är dock fortfarande beslagtagen.
En talesman för al-Jazira uppger att tv-teamet aldrig greps utan snarare blev hindrade från att lämna hotellet. De ska inte heller ha blivit beordrade att lämna landet.

14:37

Journalister på plats uppger att cirka 50 000 människor finns kring Tahrir-torget i centrala Kairo.

14:30

Medan protesterna fortsätter i oförminskad styrka har president Mubarak i dag installerat flera nya ministrar. Den av folket hatade inrikesministern, Habib al-Adli, byts ut mot Mahmud Wagdi, tidigare chef för kriminalpolisen i Kairo. Även finansministern och kulturministern byts ut. Statlig tv visade i dag bilder på när de nya ministrarna svors in. Utrikesministern och försvarsministern blir dock kvar på sina poster.

13:54

Inför den stora demonstrationen som planeras i Egypten i morgon har myndigheterna nu stoppat tågtrafiken i landet.

13:32

Nyhetskanalen al-Jazira uppger att sex av dess anställda gripits av militär på deras hotell i Kairo. De gripna arbetar vid den engelskspråkiga redaktionen. Nyhetskanalens korrespondent uppger via Twitter att de är osäkra på om de kommer att anhållas eller deporteras från landet. Myndigheterna har tidigare förbjudit al-Jazira att fortsätta sin bevakning av de regimkritiska protesterna.

12:53

Svenska UD förstärker personalen på ambassaden i Kairo med flera tjänstemän från UD:s särskilda snabbinsatsstyrka. De ska resa ner så snart som möjligt och hjälpa ambassadpersonalen på olika sätt.

Efter tsunamikatastrofen utbildade UD ett fyrtiotal personer som snabbt ska kunna skickas ut för att förstärka ambassader i krissituationer. Första gången styrkan användes var sommaren 2006 under kriget i Libanon.

12:43

Reseföretaget Vingresor flyger hem alla sina 1 800 resenärer från Egypten, de flesta i morgon. Reseföretaget Detour och Solresor med 700 resenärer vardera räknar med att ta hem samtliga den här veckan.  De resenärer som inte vill avbryta sin semester får bekosta hemfärden själva. Resebolagen ersätter för de dagar som gått förlorade. Bolagen står också för alla övriga kostnader.

12:16

På Tahrir-torget i Kairo har nu återigen tusentals demonstranter samlats, rapporterar Ekots utsända Agneta Ramberg direkt från Kairo. Stridsvagnar och pansarfordon står utplacerade på gatorna men militären gör ingenting för att stoppa protesterna. Folk tycks övertygade om att militären inte kommer skjuta.

– Det är folket och militären mot Mubarak och polisen, säger Agneta Ramberg.

Militären kontrollerar demonstranternas id-kort men enligt uppgifter till Ekots utsända är det för att visa att man inte är polis, och inte för att förhindra protester på något sätt.

Generalstrejken är svår att märka av. Affärerna runt Tahrir-torget är stängda men om det är en effekt av beslutet om generalstrejk är oklart, säger Agneta Ramberg.

12:07

Carl Bildt twittrar om att internet fortfarande är nere i Egypten och att ingen stat tidigare blockerat nätet så länge. Det är en förödande attack på både ekonomin och friheten, skriver Bildt.

11:38

Ekot har intervjuat den svenske man som greps av egyptisk polis utanför en moské i i Kairo i torsdags när han stod och fotograferade. Han säger själv att han torterades med elchocker av polisen, som också ska ha tagit hans pengar och smycken.

11:18

Den egyptiska börsmarknaden kommer att vara stängd för handel även under tisdagen, rapporterar Reuters. Huvudindex föll med 16 procent på två dagar efter att protesterna bröt ut i förra veckan.

10:36

Egyptiske skådespelarlegendaren Omar Sharif - känd från storfilmer som Doktor Zjivago och Lawrence of Arabia - uppmanar nu president Mubarak att avgå, skriver TT.

– Han har varit vid makten i 30 år. Det är tillräckligt. Presidenten har inte förbättrat levnadsstandarden för egyptierna. Vissa är mycket rika - kanske en procent - och resten är alla fattiga, som försöker få tag i mat, sade 78-årige Sharif till fransk radio från sitt hem i Kairo på måndagen.

09:55

I en intervju med BBC på måndagen varnade Storbritanniens premiärminister David Cameron för att alla försök till att slå ner de regimkritiska protesterna kommer att ”sluta illa”. Däremot gick han inte så långt som att uppmana Mubarak till att avgå.

09:36

Från och med i dag, måndag, är generalstrejk utlyst och på tisdag har demonstranter uppmanat till
"a million man march" i Kairo för att sätta ytterligare press på president Hosni Mubarak, rapporterar AFP.

08:30

Oljepriset steg under måndagens handel i Asien och Brent-olja närmar sig nu 100 dollar fatet, skriver TT. Också guldpriset har stigit. Varken Tunisien eller Egypten har någon olja men man befarar att den politiska oron ska sprida sig till hela Mellanöstern.

06:51

Ekots utsända Agneta Ramberg berättar att beväpnade medborgargarden i går dirigerade trafik i polisens totala frånvaro.

06:35

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén som finns på plats i Kairo rapporterar att det finns uppgifter om att militären upprättar nya vägspärrar över hela staden för att försöka spärra alla tillfarter till Tahrir-torget i väntan på att undantagstillståndet hävs under morgonen.

06:00

Natten verkar att ha varit lugn i Egypten trots att människor fortsatt att trotsa utegångsförbudet genom att tälta i de centrala delarna av Kairo.

– Några hundra demonstranter har stannat kvar på Tahir-torget under natten men annars har centrala Kairo varit något det aldrig annars är, tyst. Utanför tv-huset står några pansarvagnar och vaktar, berättar Ekots utsända i Kairo, Agneta Ramberg.


Följ utvecklingen i Egypten, prenumerera på Ekots nyhetsflöde:

Se bilder från Kairo


Svenskar på plats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".