Rumsfeld beordrade otillåtet gripande

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld medgav på torsdagskvällen att han själv har beordrat att en irakisk terrormisstänkt man skulle hållas fängslad utan att det registrerades, vilket bryter mot internationella regler.

Däremot har militärledningen aldrig godkänt tortyr av irakiska fångar, sa Rumsfeld, som också anklagade amerikanska medier för att sprida lögner.

Försvarsminister Rumsfeld medgav att han själv gav order om att en terroristmisstänkt irakier skulle hållas fången i Bagdad i hemlighet. Mannen har suttit fängslad i sju månader utan att bli registrerad och det är ett brott mot internationella humanitära regler.

Den amerikanske försvarsministern hävdade att han bara gjorde vad chefen för underrättelsetjänsten CIA bad honom om. CIA-chefen George Tenet har tidigare meddelat att han avgår nästa månad.

Medgivande när utredning pågår
Rumsfelds medgivande kommer samtidigt som det pågår en omfattande utredning av hur det gick till när amerikanska soldater begick övergrepp mot irakiska fångar och om tortyren var känd och godkänd på högre ort.

Donald Rumsfeld hävdade återigen att USA:s militärledning aldrig tillåtit tortyr i Irak.

– De tidningar som påstår sånt ljuger, sa Rumsfeld medan han upprört dunkade handflatan i bordet.

Läxade upp journalisterna
”Tänk på att amerikaner kan bli tillfångatagna i utlandet och då kan dessa falska rubriker användas som ursäkt för att tortera våra landsmän”, sa försvarsministern och spände ögonen i journalisterna på presskonferensen.

Trots Rumsfelds uppläxning fortsätter mediernas kritik mot Bush-regeringen. Nu när en oberoende kommission har konstaterat att terrornätverket al-Qaida inte samarbetade med Irak i planeringen av 11 september-attackerna, har USA:s argument för ett Irak-krig fallit, menar kritikerna.

Tidningen New York Times uppmanade på torsdagen president Bush att be det amerikanska folket om ursäkt för att han inledde Irak-kriget.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista