1 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - ställningen mellan blocken. Klicka på bilden för att göra den större. Nedan finner du också jämförelser mellan partierna och tendenser parti för parti.
2 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Moderaterna och Socialdemokraterna. Klicka på bilden för att göra den större.
3 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Jämförelse mellan övriga partier. Klicka på bilden för att göra den större.
4 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Moderaterna. Klicka på bilden för att göra den större.
5 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Socialdemokraterna. Klicka på bilden för att göra den större.
6 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Miljöpartiet. Klicka på bilden för att göra den större.
7 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Folkpartiet. Klicka på bilden för att göra den större.
8 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Sverigedemokraterna. Klicka på bilden för att göra den större.
9 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Vänsterpartiet. Klicka på bilden för att göra den större.
10 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Centerpartiet. Klicka på bilden för att göra den större.
11 av 11
Svensk väljaropinion 31 jan 2011 - Tendens Kristdemokraterna. Klicka på bilden för att göra den större.
Svensk väljaropinion januari 2011

Små rörelser i väljaropinionen

"Det har varit stiltje i svensk inrikespolitik"
2:00 min

Drygt 4 månader efter valet är rörelserna i opinionen små. Den sammanvägda mätningen Svensk väljaropinion som Novus gör för Ekots räkning, visar bland annat att Moderaterna är fortsatt starka och att den borgerliga alliansen tillsammans har 50,1 procent av väljarstödet. Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet beskriver svensk politik som ett vakuum.– I princip har väl ingenting hänt, det har varit stiltje under den här perioden. Det beror väl på att man väntar på vad som ska hända med oppositionen, ny S-ledare och man väntar på hur laguppställningen ska se ut till valet 2014. Opinionen är väldigt stabil, det händer väldigt lite, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Svensk väljaropinion väger samman resultaten från flera opinionsundersökningar och det är alltså små förändringar i opinionsläget jämfört med valresultatet. Socialdemokraterna ligger kvar på samma rekordlåga nivå som i tidigare mätningar, 27,4 procent. Samtidigt verkar det kraftiga stödet för Moderaterna hålla i sig, partiet får 34,6 procent.

Läget är också stabilt för Sverigedemokraterna, som får 6,3 procent av väljarstödet - det högsta resultatet för partiet någonsin i Svensk väljaropinion sedan starten 2006. Men den ökningen betyder inte så mycket, enligt Henrik Oscarsson.

– Jag fäster inte så stor vikt vid denna uppgång, det kan lika gärna vara slumpen. Den är politiskt inte så betydelsefull, säger Henrik Oscarsson.

"Valets vinnare är fortsatt starka, förlorarna backar". Så tycker Henrik Oscarsson att man kan sammanfatta opinionsläget just nu. Och mest utmärkande för tiden efter valet är att oppositionen är så svag.

– Oppositionen behöver få ordning på sig, och att Socialdemokraterna utser en ny ledare. Även andra oppositionspartier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, behöver visa var de är på väg för väljarna. Då kan det möjligen bli lite mer fart på inrikespolitiken, sammanfattar Oscarsson.

Jämförelser mellan partierna och tendenser parti för parti:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".