Häktescell på Kronobergshäktet. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Kvinna dog i cell - sjukvården kritiseras

"Behandlas som andra klassens folk"
2:41 min

30-årig sjuk kvinna dog inlåst i cell på Kronobergshäktet efter att ha skickats tillbaka dit från akuten. Nu kritiserar Kriminalvården sjukvården för att inte ta emot frihetsberövade, trots att de är sjuka.

Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare inom Kriminalvården, säger att de intagna behandlas som andra klassens människor.

– Man skickar tillbaka patienter man aldrig hade skickat tillbaka om de hade sökt på egen hand. Man ser våra intagna som en andra klassens människor.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är förfärligt. Vi ska bedöma alla på samma sätt, det är deras medicinska tillstånd som ska styra vårdbehovet. Inte någon tillhörighet, och definitivt ingen plånbok eller klass, utan vilket vårdbehov man har, säger Lars Håkan Nilsson.

Den andra november förra året fördes den häktade 30-åriga kvinnan till akuten på St Görans sjukhus i Stockholm.

Kvinnan, som hade varit inlåst på Kronobergshäktet i två veckor, hade plötsligt förändrats. I Kriminalvårdens journal som Ekot har läst står det att hon inte svarade på tilltal, att hon kissade på sig, himlade med ögonen. Därför transporterades kvinnan till akutmottagningen på S:t Görans sjukhus.

S:t Görans sjukhus vill inte kommentera det här fallet. Men Kriminalvårdens medicinska rådgivare, Lars Håkan Nilsson, som själv är läkare, är alltså kritisk mot sjukhuset. Han säger att kvinnan inte undersöktes på ett seriöst sätt innan hon skickades tillbaka till häktet.

– Jag ställer mig frågande till slutsatsen att hon inte behöver akut sjukvård. Man har inte riktigt bedömt vad det handlar om här. Jag tycker att om man är så pass sjuk, bör man åtminstone försöka hitta en diagnos. Men här skickar man bara tillbaka henne till häktet, säger Lars Håkan Nilsson.

Några timmar senare, på natten, dör den 30-åriga kvinnan ensam i häktescellen. När personalen hittar henne är hon kall och likstel.

Lars Håkan Nilsson, som anmält det här fallet till Socialstyrelsen, säger att det ofta händer att sjuka fångar inte får tillgång till den vanliga sjukvården.

- Vi har ju många vårdkontakter med den vanliga sjukvården. Varje vecka hamnar några ärenden på mitt bord där man är upprörd från Kriminalvården sida. Det är som att det finns två lag, ett med vanliga människor och ett med såna som kommer från Kriminalvården, säger han.

Ing-Marie Wiselgren är expert på psykiatrifrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Så här säger hon Kriminalvårdens kritik:

- Jag tror tyvärr att det kan vara riktigt. Det är ju fortfarande så i Sverige att personer som har en låg socioekonomisk status, kriminella eller personer med missbruk, har svårare att få tillgång till bra vård. Vi har lite problem med en jämlik vård, säger Ing-Marie Wiselgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".