Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sopor som kan återvinnas bränns upp i onödan

"Folk är helt enkelt för lata"
2:00 min
1 av 2
Två tredjedelar i soppåsen är felsorterat. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Klicka för grafik - mycket felsorterat

En stor del av hushållsavfallet sorteras fel. Enligt undersökningar i en lång rad kommuner som Sveriges Radio har tagit del av är omkring två tredjedelar av innehållet i den vanliga soppåsen felsorterat. Det innebär att material som skulle kunna återvinnas i stället bränns upp.

– Man är lat. Det tar tid och det kan vara kladdigt. Om man vill slänga en köttbit som har blivit dålig, då åker plasten med på samma ställe, säger en man i Falun om sopsortering.

– Det är för jobbigt att hålla koll på alla regler, säger en kvinna.

– Folk är för bekväma, de är för lata helt enkelt, säger en annan Falubo.

I ett stort antal svenska kommuner har man nyligen gjort så kallade plockanalyser. Man har undersökt innehållet i de vanliga soppåsarna, som är till för brännbart restavfall.

I flertalet analyser visade det sig att den genomsnittliga soppåsen till två tredjedelar består av förpackningar och matrester, som alltså skulle kunna återvinnas, även i de kommuner som har källsortering av matavfall.

Anna Boldt på det kommunala avfallsbolaget i Västerås berättar vad man hittade i soppåsarna där.

– Mjukplast och pappersförpackningar hamnade där. Det var mögligt bröd som låg kvar i sin plastpåse, och frysvaror med hela förpackningen hade lagts i restavfallet.

– En del beror på att man inte vill, man kanske inte har rätt information om hur man ska sortera. Man kanske inte vet att man har möjlighet att sortera, säger hon.

För att förbättra sopsorteringen satsar kommunerna nu på informationskampanjer under året om nyttan med återvinning.

Det går till exempel att köra bil i tre kilometer på en liten påse matavfall, om man gör biogas av den.

Kunskapen om att det går att återvinna både hård- och mjukplast behöver också höjas. I dag är det mindre än en tredjedel av alla plastförpackningar som återvinns. Det säger Catarina Östlund på Naturvårdsverket.

– Miljönyttan av plaståtervinning är rätt stor. Det är ett fossilt material som vi bränner upp i onödan. Vi skulle kunna cirkulera det flera gånger i kretsloppet innan vi skickar det till förbränning.

Helena Mellander, P4 Västmanland
helena.mellander@sr.se
i samarbete med Sveriges Radios övriga lokala kanaler


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".