Nytt hopp för Yukos

Rysslands president Vladimir Putin nu säger att han inte vill att oljejätten Yukos, vars huvudägare sitter fängslad sedan oktober, går i konkurs.

Presidentens oväntade uttalande fick oljebolagets börskurs att stiga så kraftigt att handeln avbröts. Förra veckan förlorade aktien mer än en fjärdedel av sitt värde, men steg efter Putin uttalanden över 34 procent. Det fick också resten av den ryska börsen att öka markant.
   En skatteskuld på drygt 3,4 miljarder dollar måste betalas trots att bolaget säger att då går det  i konkurs.
   Att Yukos grundare och storägare Michail Khodorkovskij tvingats sitta fängslad sen i oktober trots vädjanden från försvaret har också påverkat kursen. Domare som ansetts för Yukosvänliga har avsatts och inte ens Chodorkovskij egna försvarsadvokater tror på framgång i fallet staten mot oljemagnaten Chodorkovskij och hans skapelse.
  Så när Vladimir Putin vid ett möte i Tashkent i Uzbekistan plötsligt säger att varken han eller regeringen är ute efter att Yukos ska gå omkull och vill undvika en konkurs är det en liten gest om att Kremls attityd mjuknat gentemot oljebolaget.
  I torsdags vädjade oljebolaget i brev till premiärminister Michail Fradkov. Hjälp oss hitta en lösning för att betala skatteskulden, skrev Yukos.  Bolaget tillgångar  är frysta under rättsfallet och därför kan inte bolaget betala sin skuld.
 Putins gest riktas  till utländska investerare, som påverkats negativt av statens hårdhet i Yukosaffären. Presidenten vill inte förstöra investeringsklimatet genom att sänka Yukos. Ett bolag som av alla uppfattats som ett öppet och välskött oljebolag.
  Så det troliga är att domstolen nu på fredagmorgonen ger Yukos mer tid att avbetala skatteskulden och inte pressar fram en likviditetskris i bolaget.
  Maria Persson Löfgren, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista