Börserna i Asien och Europa faller efter oron, samtidigt stiger oljepriset. Foto: Scanpix / Montage: SR.

Egyptisk oro ger börsfall och höjt oljepris

Dyr olja kan påverka ekonomisk återhämtning
1:51 min

Osäkerheten på marknaderna ökar när oroligheterna fortsätter i Egypten. Börskurserna faller på måndagen och priset på råolja närmar sig nu en nivå på 100 dollar.

Det är råolja av Brentkvalitet, i realiteten Nordsjöolja, som har varit uppe och nosat på 100-dollarsstrecket per fat. Som mest var priset uppe i 99 dollar och 42 cent i fredags eftermiddag, den högsta nivån på över två år. 

Från oljekartellen Opec heter det nu att det inte är aktuellt att tillföra olja till marknaden på kort sikt. Men om det blir brist är Opec berett att öppna kranarna och förse marknaden med mer olja, enligt Opec-chefen Abdullah al-Badri.

Det finns alltid en krigspremie inbyggd i råoljepriset, normalt ungefär 10 dollar per fat. Vid lugnare förhållanden i Mellanöstern brukar premien minska, för att öka i oroligare tider. 

Oroligheterna i Egypten kan skapa ett instabilt läge i hela Mellanöstern, en region som tillsammans med Nordafrika står för en tredjedel av all oljeproduktion i världen. 

En stor del av frakten av olja går genom Suezkanalen, men ännu har trafiken där inte påverkats. Inte heller exporten via gasledningar har påverkats. 

Även aktiemarknaderna i Europa har påverkats och börskurserna pressas överlag nedåt. Aktier i resebolag och flygbolag tar stryk. Högre råoljepris ger dyrare flygfotogen. 

Den egyptiska börsen var stängd i fredags, och är stängd även i dag och i morgon. I torsdags hade index fallit 16 procent på två dagar. 

Även bankerna håller stängt vilket leder till brist på kontanter. Egyptens kreditvärdighet nedgraderades i dag av kreditvärderingsinstitutet Moodys. 

Den egyptiska börsens betydelse för marknaderna är dock minimal. Det är landets läge i oljeflödet som är strategiskt. Industrivärldens återhämtning efter finanskrasch och lågkonjunktur kan knäckas av allt högre råoljepriser och att inflationen kan ta fart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".