Dan Sjöblom

Fusk vid upphandling kan vara toppen av isberg

Alla leverantörer ska ges samma förutsättningar
1:31 min

Tre kommuner och en statlig myndighet får skarp kritik av Konkurrensverket för otillåtna upphandlingar. Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom tror sig funnit toppen av ett isberg.

– Jag är övertygad om att det inte är de fyra enda fallen av otillåtna direktupphandlingar via entreprenad som vi har hittat. Det finns säkert många där ute som vi hoppas läser och tar till sig det här budskapet, att det framöver kommer att bli ännu viktigare att sköta det här på ett korrekt sätt, säger Dan Sjöblom.

Enligt upphandlingslagstiftningen ska alla leverantörer ges samma förutsättningar att lämna anbud.

Sedan ett halvår ska alla uppdrag över 47 miljoner kronor dessutom annonseras i alla EU:s medlemsländer.

Konkurrensverket har nu granskat ett 30-tal kommunala och statliga byggentreprenader. I inte mindre än fyra fall konstateras att det varit fråga om otillåtna direktupphandlingar.

Det är Halmstads kommuns upphandling av Halmstadsarena, Sundsvalls kommuns tilläggsarbeten av Himlabadet, Färgelanda kommuns ombygge av Björnhuset och Migrationsverkets beställning av ett bygge av en förvarsenhet.

Uppskattningsvis handlar det om arbeten för runt en halv miljard kronor i bara dessa fyra fall.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom tror på strängare tag i framtiden.

– Jag tror att det handlar om både okunskap och en tradition att det inte har funnits några starka rättsmedel på det här området. Man har utan något större straff kunnat välja när man vill och när inte vill upphandla. Men det rättsläget har ändrats och det är det vi försöker peka på, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".