Ljus brann vid minneshögtiden för Anna Lindh 19 september 2003. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Socialstyrelsen: Anna Lindh fick bra vård

Det förekom inga misstag när förra utrikesministern Anna Lindh vårdades på Karolinska sjukhuset efter knivdådet i september 2003. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha bett oberoende experter titta närmare på saken.

Granskningen inleddes i höstas efter att Karolinska sjukhuset begärt att den vård som Anna Lindh fick skulle synas. Orsaken var att vården hade ifrågasatts i ett tv-program.

Socialstyrelsen anser nu att det inte finns anledning att kritisera verksamheten eller hälso- och sjukvårdspersonalen vid Karolinska.

– Jag konstaterar att Socialstyrelsens samlade bedömning av journalanteckningarna och av experternas granskning visar att hela det medicinska omhändertagandet skedde utifrån den vetenskap och beprövade erfarenhet som fanns 2003, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Enligt granskningen fick Anna Lindh snabb vård när hon anlände till sjukhuset. Under operationerna fanns ledande kirurger på plats och bästa möjliga kompetens användes utifrån det ingrepp som gjordes, uppger Socialstyrelsen.

Granskningen omfattar journalanteckningar och intervjuer med personer som arbetade på sjukhuset under den tid Anna Lindh vårdades där.

Anna Lindh attackerades på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003. Tidigt på morgonen dagen därpå kom beskedet att den svenska utrikesministern avlidit till följd av skadorna hon fått vid knivdådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".