Rysk oljejätte krävs på miljardskuld

Oljebolaget Yukos måste betala flera miljarder dollar i skatteskuld omedelbart. Det beskedet kom från en domstol i Moskva på fredagen. Oljebolaget riskerar därmed konkurs, eftersom företagets tillgångar är låsta.

Oljejätten Yukos krävs av ryska staten på 3,4 miljarder dollar i obetald skatt. Skatteskulden är från 2000 och bolaget har erkänt att de inte har betalat in tillräckligt.  

Yukos ledning hoppades på att få anstånd med att betala in pengarna. Bolaget har sagt att det omöjligen kan få fram så mycket pengar som behövs för att betala, eftersom det mesta av bolagets tillgångar i aktier har frysts av ryska staten under det pågående åtalet mot Yukos grundare och storägare Michail Chodorkovskij.

I brev har Yukos vädjat till ryska regeringen om en uppgörelse för att lösa skattetvisten. Den drivs vid sidan av målet mot Chodorkovskij.

I torsdags kommenterade president Vladimir Putin skattemålet och lovade att staten och regeringen ska göra allt för att undvika en konkurs. Därför är utslaget i domstolen oväntat. De flesta trodde på en avbetalningsplan för Yukos.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".