Svenska trävaror används till byggen kring Medelhavet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Läget i Egypten påverkar svensk träexport

Egypten det näst viktigaste exportlandet
1:36 min

Oroligheterna i Egypten får stora konsekvenser för svenska företag i området, bland annat för exporten av sågade trävaror. Hamnen i Alexandria har stängts och Per Rodert, vd för sågverkskoncernen Rörvik Timber, följer utvecklingen noggrant.

– För svensk sågverksindustri är den egyptiska marknaden den näst största. Det är bara den engelska markanden som är större. Det gör att den har mycket stor betydelse för den svenska sågverksindustrin, säger Per Rodert.

Av den skog som avverkas i Sverige och så småningom blir plank och brädor hamnar en stor del i Nordafrika.

Marknaden har vuxit under hela 2000-talet och utgör nästan en fjärdedel av den svenska exporten av sågade trävaror. Om man ser till enskilda länder är Egypten det näst viktigaste exportlandet.

– Det har varit en bra tillväxt i hela det här området kring Medelhavet. Svenska trävaror har använts på byggsidan där nere, säger Per Rodert.

Han har nu regelbunden kontakt med sina affärspartners i den egyptiska hamnstaden Alexandria.

Hamnen har stängts och det gör att båtarna med svenskt virke nu inte kan lossa.

Samtidigt som läget just nu är mycket oroligt tror han att det som händer där nu på sikt kan bidra till ökad export av sågade trävaror.

– På sikt är vi och våra partners därnere övertygade om att tillväxten kommer att öka. Men i det närmaste perspektivet, kanske från nu och ett halvår framåt, är det en väldigt stor osäkerhet, säger Per Rodert, vd för Rörvik Timber.

Andra nordiska företag som har med regionen att göra är bland andra världens största containerrederi, den danska sjöfartsjätten Mærsk, som stängt sin egyptiska hamnverksamhet och sina kontor i landet.

Den norska färgtillverkaren Jotun har en fabrik i egyptiska Ismailia, som  har lagt ner verksamheten på grund av risken för oroligheter och plundring.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".