Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals miljarder satsas på ryska järnvägen

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 19.03
Internationella bolag bjuds in för bygget
(2:12 min)
En ny järnvägssträcka på 1 400 kilometer planeras. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

Ryssland vill bygga ut sitt järnvägsnät för höghastighetståg inför fotbolls-VM som landet arrangerar 2018. För att genomföra mastodontprojektet planeras det för ett internationellt anbudsförfarande senare i år.

I första hand handlar det om en linje som ska gå från S:t Petersburg via Moskva och österut till miljonstaden Samara. Det är en sträcka på drygt 1 400 kilometer, vilket motsvarar avståndet mellan Malmö och Luleå. 

Projektet kostar närmare 4 000 miljarder kronor. Huvuddelen av den summan beräknas den ryska staten stå för under en 30-års period. Resten hoppas man kunna få in via bland annat Världsbanken och privata finansiärer. 

Den statliga ryska järnvägen planerar att presentera en plan i mars för att sedan hålla ett öppet internationellt anbudsförfarande där man bjuder in internationella företag till att konkurrera om bygget. 

Förhoppningen är att den första sträckningen mellan S:t Petersburg och Moskva ska bli klar 2017, ett år innan fotbolls-VM arrangeras. 

Hela utbyggnaden ska annars ske under en 30-års period och förbinda en rad av de större städerna i de europeiska delarna av Ryssland. Det handlar om en sträckning på totalt 3 000 kilometer. 

Medan projektet i den europeiska delen kanske ter sig attraktivt för utländska företag tycks Ryssland få det svårare att finna utländska investerare och intressenter för moderniseringarna längre söderut i landet. De behövs inför vinter-OS i Sochi 2014.  

Sochi ligger nära de oroliga sydryska republikerna Dagestan och Tjetjenien i norra Kaukasus. 

När den ryska presidenten hade med sig en stor delegation ryska affärsmän till det världsekonomiska forumet i Davos, där man häromdagen försökte presentera projekt i norra Kaukasus, var intresset svalt från de utländska investerarna. 

Tidpunkten var kanske inte heller den allra bästa, med tanke på att presentationen hölls bara dagar efter det blodiga flygplatsattentatet i Moskva. De ryska myndigheterna misstänker att grupperingar från norra Kaukasus ligger bakom terrorattentatet som krävde 35 liv och skadade många fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".