Vänsterutbrytare bildar egen förening

De så kallade förnyarna inom vänsterpartiet, Vägval Vänster, har bildat sin första lokala förening i Skåne. Detta trots att partiets ledning är öppet kritiska mot Vägval Vänster.

– Jag ser det snarare som ett komplement till partiet och ett sätt att bredda och vidga diskussionen. Sedan är det klart att man kan se Vägval Vänster som ett komplement som har kommit till för att man har haft lite svårigheter med debattklimatet, åtminstone på distriktsnivå här i Skåne, säger Mats Sjölin, ordförande för vänsterpartiet i Trelleborg och en av initiativtagarna till lokalföreningen. 

”Inte acceptabelt”
Johan Lönnroth välkomnar initiativet som han tror kommer att vitalisera partiet. Det var han som startade Vägval Vänster efter de så kallade förnyarnas nederlag under den senaste partikongressen, något han fick mycket kritik för.  

Partistyrelsen har i ett skarpt uttalande uttryckt att det inte är acceptabelt att starta ett parti i partiet. Det tycker inte Mats Sjölin i Skåne att det är frågan om, däremot anser han att de så kallade traditionalisterna har en alltför dominant ställning i partiet och att debattklimatet är dåligt.  

Förstår inte varför
Trots att motsättningarna inom vänstern i Skåne har varit starka länge förstår inte distriktets partiordförande Britta Berg varför lokalföreningen har bildats och hon tror heller inte att det kommer att få någon betydelse för partiet. 

– Jag tror inte att det kommer att innebära så mycket. Jag skulle bara väldigt gärna att vi i distriktet i övrigt hade möjlighet att diskutera så att bredden kom in i partiet, istället för att läggas vid sidan av partiet, säger Britta Berg.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista