Fetman ökar.

Fetma dyr för landstingen

Landstingens kostnader ökar för sjukdomar som orsakas av övervikt . Förra året kostade de 3,5 miljarder kronor. Det visar en kommande rapport från Landstingsförbundet.

– Vad man försökt göra är att försöka beräkna vilken risk överviktiga och feta personer har att få vissa sjukdomar som är relaterade till övervikt. Framför allt diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar, säger Pontus Johansson, ekonom på Landstingsförbundet. 

3,5 miljarder
Landstingsförbundet räknar med att sjukdomar orsakade av övervikt 2003 kostade landstingen 3,5 miljarder kronor, två procent av dem totala sjukvårdskostnaderna.

– Det är stora pengar med tanke på de resursproblem som landstingen har i dag, säger Pontus Johansson.

Landstingsförbundet arbetar just nu med en rapport om landstingens kostnader för sjukdomar orsakade av övervikt. Rapporten presenteras i höst. Den kommer också att innehålla prognoser för hur stora kostnaderna kommer att bli framöver.

Enligt ekonomen Pontus Johansson kan landstingen räkna med att kostnaderna för fetmarelaterade sjukdomar kommer att öka och det i betydligt snabbare takt än övriga kostnader inom sjukvården.

Tydligt i Stockholm
Den här utvecklingen märks tydligt i Stockholms läns landsting. Där varnar nu politiker och experter inom vården för att en ökande fetmaepidemi kommer att få stora konsekvenser för sjukvården.

– Får vi inte stopp för det så kommer det att knäck sjukvårdens ekonomi. Det kommer att krävas så mycket insatser för dem här människorna som kommer att få diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och problem med sina leder för att de är så överviktiga. Vi måste sätta in kraftfulla åtgärder på alla håll. Landstinget har en viktig roll, men det har också skolor och arbetsplatser, säger vänsterpartisten Birgitta Sevefjord, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista