KI: Mål om arbetslöshet spricker

Regeringen kommer varken att klara målet om fyra procents arbetslöshet eller målet om att åtta av tio ska vara sysselsatta inför nästa riksdagsval 2006. Det spår statliga Konjunkturinstitutet, KI, i en ny rapport.

– Vår prognos är att vi kommer ligga på 4,5 procents arbetslöshet i slutet av 2006, så det tar ännu någon tid innan vi är nere i 4 procents arbetslöshet. För att nå målet om 80 procents sysselsättning måste arbetsutbudet vara betydligt större, fler måste jobba och färre måste vara sjukskrivna eller förtidspensionerade. Det räcker inte med en stark konjunkturutveckling för att nå 80-procentsmålet, säger Ingemar Hansson, chef för KI.

Trögt trots tillväxt
Det räcker alltså inte med att ekonomin nu går ännu bättre än vad KI räknade med i sin förra rapport. Trots en förväntad tillväxt på nästan tre procent både i år och nästa år är det trögt på arbetsmarknaden.

Exportindustrin är det som lyfter ekonomin, framförallt bilar lastbilar och telekomutrustning. Men de företag som tillverkar just de produkterna blir hela tiden effektivare och kan tillverka mer utan att behöva mer personal.

Inte tillräckligt med jobb
Först i början på nästa år, när också tjänsteföretagen får fart, börjar jobben komma, spår KI. Inte tillräckligt snabbt dock för att komma ner till fyra procent innan valet.

Sysselsättningsmålet ligger ännu längre bort, enligt KI, och när många är utan jobb blir det svårare att få statens finanser att gå ihop. Några pengar till reformer eller skattesänkningar i valrörelsen finns inte enligt Ingemar Hansson.

– Det finns inget utrymme för reformer. Riksdagen har som mål att sparandet ska vara två procent, det når man nätt och jämnt med nuvarande regler år 2005, och överskrider det något 2006. Det finns i budgetmarginalen, men den är inte större än vad som krävs för osäkerheten, säger han.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista