"Vi kommer att vidta mått och steg mot EU"

Kommer förmodligen inte
1:29 min

Från Vitrysslands sida kom genast en reaktion efter de nya EU-sanktionerna där vitryska UD talade om att Vitryssland kommer att svara med liknande, som det heter adekvata, medel.

– Vi beklagar EU:s beslut men nu tvingas vi agera och kommer att vidta mått och steg gentemot EU, säger Andrej Savinikh, det vitryska utrikesdepartementets talesman, i en första officiell kommentar från Minsk.

Vilka mått och steg Vitryssland tänker vidta mot EU framgår inte. Men enligt nyhetsbyrån Reuters kan det röra sig om visarestriktioner för besökande EU-politiker.

Däremot är det inte troligt att Vitryssland kommer att försöka stänga av kranarna för den olja och gas som transporteras från Ryssland via Vitryssland och vidare till en rad EU-länder - något som det spekulerats om tidigare.

Dels blev det inte så hårda sanktionerna gentemot Vitryssland, såsom exempelvis Sverige och Polen förespråkat, och dels är det inte troligt att Vitryssland skulle våga utmana sin stora granne i öst - Ryssland.

Moskva vill knappast få i gång en ny debatt inom EU om att Ryssland inte är en säker energileverantör.

Skulle Vitryssland stänga av kranarna till EU kan Ryssland svara med samma medel gentemot Vitryssland. Något som skulle kunna skada Lukasjenkoregimen än mer än EU-sanktionerna.

Nu framstår den vitryske presidenten kanske mer ensam än någonsin tidigare. Han leder visserligen landet med järnhand där man fortfarande håller de flesta av oppositionsledarna fängslade och de som frigivits tvingas dela sina lägenheter med KGB-officerare som bevakar varje steg de tar i sina egna lägenheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".