Majoritet fortfarande emot EMU

Drygt hälften av svenskarna är fortfarande emot ett svenskt medlemskap i valutaunionen EMU.

Det nyligen avslutade valet till EU-parlamentet har betecknats som ett katastrofval för i synnerhet socialdemokraterna.

S-väljare mer EU-positiva
Men enligt SCB:s undersökning börjar allt fler socialdemokrater gilla EU, en potential som partiet uppenbarligen inte lyckades fånga upp i valet med tanke på att så många stannade kvar på soffan, la sin röst på Junilistan eller kryssade EU-skeptikern Anna Hedh.

Dagens undersökning visar att 46 procent av socialdemokraternas väljare är för EU, 33 emot. Gapet mellan ja och nej till EU inom socialdemokratin har därmed fördubblats jämfört med mätningen för ett år sedan.

Även andelen socialdemokrater som skulle rösta ja till euron ökar från 31 procentenheter i maj förra året till 37 procentenheter i maj i år. Inom folkpartiet och moderaterna ökar också stödet för euron markant.

C-väljare lockas av ledaren
Centerpartiet var det enda borgerliga partiet som inte gick tillbaka i valet till EU-parlamentet. Maud Olofsson och de andra i partiledningen har kommit ut som riktiga EU-entusiaster med slopad vetorätt på programmet.

Kanske är förklaringen till det hyfsade valresultatet att partiledaren är populär. För det budskap hon förmedlar kan inte vara så omtyckt om man läser SCB:s tabeller som visar att bara 30 procent av centerns väljare är för EU.

Centern ingår i gänget med miljöpartiet och vänsterpartiet som också har en stor majoritet EU-motståndare bland sina väljare. Hos kristdemorkaterna är det ungefär hälften– hälften.

Folkpartisternas väljare blir bara mer och mer entusiastiska inför EU, antalet folkpartister som gillar EU ökade från 65 procentenheter i maj förra året till 75 procenteneter i år.

När det gäller euron skulle 20 procent av dem som säger ja till EU tacka nej till euron.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".