Demonstranter i Lissabon protesterade mot regeringens åtstramningar i slutet av januari. Foto: Armando Franca/Scanpix.

"Hjälppaket till Portugal är oundvikligt"

Meningarna om nödlån går isär
1:57 min

Portugal kommer att behöva ekonomisk hjälp utifrån för att klara sina problem. Det säger Teodora Cardoso, styrelseledamot i Portugals centralbank. Hon menar att det är bättre att Portugal själv tar initiativet för att slippa hårda krav som Grekland ställts under.

För någon vecka sedan överraskade Portugal med att framgångsrikt låna på finansmarknaden, men med oron i Nordafrika har oviljan för risker ökat.

– Finansmarknadens aktörer undviker risker och är okunniga eller ointresserade av att lära sig Portugals ekonomi. De rör sig nervöst i flock, vilket gjort det svårt för oss att låna på rimliga villkor, säger Teodora Cardoso.

Hon menar att det i längden är ohållbart att eurogruppens centralbanker satsar på något, som inte finansmarknaderna vill ta i.

– Hjälpen utifrån kan komma antingen från Internationella Valutafonden, IMF eller från EU:s nya räddningsfond men dagens sätt att låna upp räcker inte med tanke på behoven, tror hon.

Men Portugals socialistregering hävdar med bestämdhet att landet kan reda ut sina egna problem. Teodora Cardoso tror att ett hjälppaket blir oundvikligt. Hon påstår att hon inte vet hur övriga styrelseledamöter resonerar, men att hon själv väljer att tala fritt med tanke på sin ålder och en karriär bakom sig.

Det viktiga för Portugal nu är att bevisa att man kan reformera och kan omstrukturera ekonomin: banta den offentliga sektorn, tillåta löneskillnader och konkurrens, bli mer effektiva i industrin.

Men detta tar lång tid och under tiden behöver vi finansiering, menar riksbanksledamoten.

Meningarna går isär i Portugal om nödlån blir nödvändiga. Räntenivåer, utvecklingen i Spanien och det omfattande paket som euroländerna väntas lägga fram i mars, påverkar utgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".