1 av 2
Demonstranterna ger sig inte om Mubarak. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
2 av 2
Klicka för karta - Kairo

Egypten gör sig redo för miljonmarschen i Kairo

Slagord och segervittring i natt
1:48 min

Den egyptiska armén har meddelat att den inte kommer att bruka våld mot regimprotesterna som idag går in på sin åttonde dag. Beskedet kom igår kväll, inför det utlysta protesttåget som ska gå mot president Mubaraks residens.

Folket och armén står enade, ropar de i demonstrationerna här - och nu har armén meddelat officiellt att den inte kommer att skjuta mot demonstranter.

– Armén kommer inte att bruka våld mot det egyptiska folket, sa en armétalesman på den statliga televisionen igår kväll och armén är, sa han, "medveten om det legitima i era krav."

Borta från Tahrirtorget har jag kunnat höra slagord nästan hela natten, tätare och högre än i går natt - kanske ett uttryck för segervittring efter arméns besked. Och strax efter armétalesmannen dök den nye vicepresidenten Omar Suleiman, tillsatt av Mubarak i lördags, också upp i tv igår kväll och erbjöd oppositionen dialog om "alla frågor", som han sa inklusive politiska reformer.

Det erbjudandet ses allmänt som för sent och för lite - det är inte reform- och dialogerbjudanden från Mubarak oppositionen vill ha, det är en störtad Mubarak. Och idag, på den åttonde dagen av protesterna, ska vad man hoppas blir en miljon människor tåga från Tahrirtorget mot Mubaraks residens i Kairos östra utkanter.

Inför hotet av denna så kallade miljonmarsch stoppades all tågtrafik i Egypten i går eftermiddag; det nationella flygbolaget Egypt Air ställde in alla sina flygningar och den sista fungerande internetoperatören, som har försett bland andra penninginstitutioner med internetkontakt, släcktes ned.

Men varken de åtgärderna eller Mubaraks dialogerbjudande minskar beslutsamheten bland de protesterande och känslan här nu på morgonen är att ett avgörande i den egyptiska kraftmätningen närmar sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".