Nya problem att tackla.

Nytt bakslag för Obamas sjukvårdsreform

Republikanerna är nöjda
1:29 min

En av USA:s federala domare säger i ett utlåtande att president Obamas sjukvårdsreform strider mot landets konstitution. Det betyder att Högsta domstolen kommer att få avgöra om reformen ska genomföras eller inte.

De amerikanska domstolarna har vida befogenheter att underkänna politiska beslut och en federal domare i Florida har nu utnyttjat den möjligheten.

I sitt utlåtande säger han att Obamas sjukförsäkringsreform strider mot den amerikanska grundlagen. Politikerna har alltså inte rätt att fatta en sådant beslut.

Det han skjuter in sig på är en bestämmelse som säger att alla medborgare måste köpa en sjukförsäkring. Staten har inte rätt att tvinga någon att köpa något mot ens vilja, i så fall skulle man lika gärna kunna ålägga medborgarna att köpa broccoli, säger domaren.

Och han fortsätter att eftersom den här regeln är en central del i sjukreformen så saknar hela reformen stöd i konstitutionen.

Det här är det största juridiska bakslaget hittills för president Obama. Reformen har varit uppe i domstolar tidigare, men utslaget från Florida anses vara det mest auktoritativa hittills.

Inte överraskande har republikanerna välkomnat utslaget, medan Obama-administrationen har sagt att den ska överklaga beslutet.

Allt talar nu för att det blir Högsta domstolens nio ledamöter som slutgiltigt får avgöra ödet för sjukvårdsreformen, som är den största förändring som Obama hittills fått igenom.

Idag saknar ungefär 50 miljoner amerikaner sjukvårdsförsäkring; de allra flesta av dem skulle bli försäkrade om reformen genomförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".