"Formlös styrning av statliga verk"

Uppdaterad 16:50
Riksrevisionen är kritisk mot näringsdepartementets styrning av Vattenfall, statens största företag.

Företaget har de senaste åren gjort stora investeringar i kolkraftverk Tyskland och den granskning som riksrevisionen presenterade på fredagen pekade på flera svagheter och otydligheter.

– Vattenfalls uppdrag bör förtydligas. Är det affärsmässighet eller är det en kombination av affärsmässighet, miljö- och energipolitiska hänsynstaganden. Dessutom bör näringsdepartementets styrning förtydligas och vi har också funnit att vi inte kan revidera den tyska delen av Vattenfall som är den största delen, säger Kjell Larsson som är riksrevisor.

Försvårar att nå målen
Riksrevisionen har granskat hur Vattenfalls agerande påverkar möjligheterna att nå svenska miljö- och energimål och om affärsmässigheten strider mot dessa mål.

Riksrevisionen har också granskat om utvecklingen i Tyskland har redovisats på ett tydligt sätt.

Målen bör preciseras enligt revisionen
Riksrevisionen menar nu att målen är för otydliga och att de måste preciseras.

Riksrevisionens insyn i Vattenfalls stora tyska dotterbolag hindras av de tyska lagarna och det vill riksrevisionen se en ändring på.

”Formlös styrning” kritiseras
Något som riksrevisionen också pekar på är den så kallade formlösa styrning som näringsdepartementet ägnar sig åt i sina kontakter med Vattenfall.

För de investeringar på 70 miljarder kronor som Vattenfall gjort i Tyskland under senare år saknar Näringsdepartementet dokumentation om de bedömningar som gjorts och de beslut som fattats på departementet.

– Det som bekymrar mig är den formlösa styrningen gäller inte bara Vattenfall utan den gäller över huvud taget relation mellan näringsdepartementet och statliga bolag, säger riksrevisor Kjell Larsson.

Näringsdepartementet kritiserar i sin tur
Men statssekreterare Claes Ånstrand på Näringsdepartementet tycker att Vattenfalls uppdrag är tillräckligt tydligt, det är att bedriva en affärsmässig verksamhet, på ett miljömässigt föredömligt sätt men inte att genomföra regeringens miljö- och energipolitik.

Claes Ånstrand menar att riksrevisionen har hamnat fel i sin kritik.

– Det är viktigt att riksrevisionen utgår från den energipolitik som riksdagen fattat beslut om och som de gett i uppdrag till Vattenfall och det tycker inte jag att riksrevisionen har gjort, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".