Kommun hämtar datastöd "från molnet"

"Först nu finns möjligheterna och säkerheten"
2:03 min

Många företag har redan stängt sina dataavdelningar för att istället låta någon av de internationella datajättarna ta över IT-tjänsterna, som sedan levereras enbart via internet - det som kallas att lägga i molnet. Nu strävar också svenska kommuner åt samma håll.

Först ut är Salem, söder om Stockholm, som har tecknat avtal om molntjänster och nu ska minska sin egen datakraft. Andra kommer att följa efter, tror IT-chefen i Salem, Tony Söderlund.

– Det finns en vågrörelse i Kommunsverige, där man av främst ekonomiska skäl, men också praktiska - ny arbetsmetodik, ny pedagogik kanske - tittar på nya lösningar. Vi har ju inte gjort särskilt mycket IT-mässigt i kommunerna de senaste 15-20 åren, utan det är först nu som möjligheterna finns och säkerheten finns.

Dataprogram för till exempel e-post, ordbehandling och kalkyl - dessutom alla sorters handlingar, både offentliga och sekretessbelagda - ska Salem lagra på internet i fortsättningen.

Ett avtal med internetföretaget Google är redan undertecknat.

Om fyra år ska Salems kommun hämta allt sitt datastöd från molnet och minskar på så vis sina datakostnader med tio miljoner kronor på tre år.

– Vi har ju funnit att ”drifta” egna datahandlingar och ha egen personal - den tiden känns förbi. Vi har andra kompetenser som vi skulle kunna nyttja än att skruva i datorer, säger Tony Söderlund.

Men helt invändningsfritt är det inte att kommunen lägger sina datatjänster på internet. Ulrika Andersson, jurist på statliga Datainspektionen, säger att inspektionen under våren ska granska hur organisationer anlitar datamolnet.

– Det molnleverantörerna säger själva är ju att man kan dra ned kostnader och liknande. Men det vi vill framhålla här är ju att man måste tänka på säkerheten och inte bara att det är kostnadseffektivt.

Tony Söderlund, IT-chef i Salems kommun, hävdar att säkerheten blir bättre med datamolnet. Kommunen äger fortsatt all information, den är krypterad och fördelad på olika dataservrar inom EU och i Nordamerika och alltid möjlig att hämta hem. Offentliga handlingar kommer att kunna lämnas ut snabbare än tidigare, säger han.

– Vi har ju tittat på juridiken och konstaterat att det reglemente som finns uppfyller vi - så varningslamporna har nog slocknat en efter en. Så jag vågar nog påstå att vi känner oss väldigt trygga idag, säger Tony Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".