Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 13
Demonstranter på Tahrirtorget, eller även kallat Frihetstorget, i Kairo, 1 februari. Foto: Tara Todras-Whitehill
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
Tahrirtorget på tisdagen.
6 av 13
Fortfarande militär närvaro i Kairo.
7 av 13
Hosni Mubarak höll tal under tisdagskvällen till det egyptiska folket. Foto: Scanpix
8 av 13
Demonstranterna trotsar utegångsförbudet ännu en kväll. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix
9 av 13
Armén och demonstranterna. Tahrirtorget, Kairo, 1 februari. Amr Nabil/Scanpix.
10 av 13
Demonstrant med plakat där president Hosni Mubarak visas som en farao, på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
11 av 13
Demonstranter ber på Tahrirtorget, Kairo. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix.
12 av 13
Klicka för karta - Alexandria
13 av 13
Klicka för karta - Kairo

Tisdagens händelseutveckling i Egypten

Agneta Ramberg rapporterar från Kairo
1:48 min

Strax efter klockan 22 i kväll talade president Hosni Mubarak till nationen i den statliga egyptiska televisionen. Mubarak visade inga planer på att omedelbart avgå som president eller lämna Egypten, såsom många kräver. Han sa uttryckligen att han kommer att dö på egyptisk mark. Folkmassan i Kairo ropade under tiden att de vill att han avgår nu.

00:49

President Obama sade vid sitt uttalande att en förändring i Egypten måste ske nu, men att det inte är upp till något annat land än Egypten att utse landets ledare.

Obama sade att förändringen i Egypten måste leda till fria och rättvisa val, och att USA:s partnerskap och vänskap kommer att fortsätta.

President Obama vände sig direkt till det egyptiska folket och påpekade att man hör dem och att folket i Egypten kommer att se en bättre framtid för sina barn och barnbarn.

00:27

Inom kort kommer USA:s president Barack Obama att göra ett uttalande om situationen i Egypten och kommentera Mubaraks tal till folket i egypten.

Barack Obama talade på tisdagskvällen med egyptiske presidenten Hosni Mubarak i telefon. Samtalet pågick i ungefär 30 minuter, uppger Vita huset till nyhetsbyrån Reuters.

00:07

Även på Tahrirtorget i Kairo har röster hörts ropa slagord för den sittande presidenten Hosni Mubarak.

23:21

I Alexandria har demonstranter mot regimen drabbat samman med en grupp Mubarak-anhängare, enligt tv-kanalen Al-Jazira. Tv-bilder visar hur tumult har uppstått i centrala Alexandria. Militären har avlossat skott och de två grupperna ska ha kastat sten på varandra.

Militärfordon rör sig just nu runt på torget där de två grupperna har drabbat samman.

23:02

Folkmassan på Tahrirtorget fortsätter sina protester mot regimen och president Hosni Mubarak. Man ropar slagord som "Avgå! Avgå!".

22:04

Hosni Mubarak kommer inte att ställa upp i nästa val i september, men han kommer att sitta kvar fram till dess, säger han i ett tal till folket. Han säger att han vill försäkra sig om att den egyptiska grundlagen följs och att val genomförs på ett bra sätt.

Mubarak fördömde demonstrationerna som pågår i Egypten och säger att de är felaktiga och blivit våldsamma på grund av vandaler och plundrare.

– Händelserna de senaste dagarna kräver av Egyptens folk och ledare att välja mellan kaos och stabilitet, säger också Mubarak.

Han upprepade att han ombildat regeringen i enlighet med krav från folket och öppnat en dialog med oppositionen.

– Jag har aldrig sökt makt eller inflytande, sa Mubarak, men min främsta prioritet är nu att säkerställa säkerhet och stabilitet för det egyptiska folket.

Mubarak aviserade också författningsreformer som gäller presidentmakten och han lovade att bekämpa korruptionen.

21:38

USA:s president Barack Obamas sändebud uppmanade under tisdagen Egyptiske presidenten Hosni Mubarak att förbereda ett maktskifte, och att han inte ska ställa upp i valet i september, detta uppger nyhetsbyrån Reuters. Uttalandet är det närmaste USA har kommit att uppmana Mubarak att stiga åt sidan.

20:56

President Hosni Mubarak väntas under kvällen tala inför egyptiska folket, det uppger den statliga tv-kanalen. Den arabiskspråkiga tv-kanalen Al Arabiya uppger dessutom att presidenten väntas upplysa folket om att han inte kommer att ställa upp i valet i september. Dessa uppgifter är fortfarande obekräftade.

Al Arabiya rapporterade också att vicepresidenten Omar Suleiman har startat sina samtal med representanter från olika partier.

18:49

Den egyptiska oppositionen har bildat ett skuggparlament. En kommitté ska föra dess talan och därmed växer en gemensam linje fram, rapporterar TT.

I dag består kommittén av tio representanter för "de äldre". Wael Nawara, generalsekreterare i partiet al-Ghad, nämner för TT bland andra Mohamed ElBaradei, Ayman Nur och Mohamed ElBeltagy från islamistiska Muslimska brödraskapet. Ytterligare fem stolar ska fyllas. De tillfaller de unga protesterande som ännu inte har nominerat representanter.

18:28

FN-organet Unesco har vädjat till Egypten att skydda landets arkeologiska skatter mot plundring. I förra veckan bröt sig plundrare in i Egyptiska museet i Kairo och förstörde två mumier.

Enligt Unesco är samlingarna ovärderliga, inte minst för att de representerar det egyptiska folkets kulturella identitet.

17:07

Det som händer nu är unikt i Egyptens moderna historia, rapporterar Agneta Ramberg i Dagens Eko. Det finns en optimism om att slutet på Mubarak-eran är nära och en stolthet över vad många kallar det nya Egypten. Arkitekten Mohammed har sedan protesterna startade förra veckan återvunnit sin tro på landet.

– Nu älskar jag Egypten och egyptierna, jag vill inte lämna Egypten, säger han till Agneta Ramberg på Tahrirtorget.

Nu hoppas demonstranterna på att Mubarak avgår redan inom ett par dygn. Men arkitekten Mohammed varnar också för att presidenten just nu är som ett sårat djur, väldigt ömtålig och argsint.

– Vi litar inte på regeringen, bara på militären, säger han.

16:21

Storbritannien kommer att skicka flygplan till Egypten i morgon för att flyga hem medborgare som vill det, rapporterar Reuters.

Svenska charterbolag fortsätter att ta hem resenärer från Egypten. Alla Detours resenärer är nu hemma. Ving flyger i dag hem 800 resenärer och på onsdag och torsdag ytterligare närmare 900. De sista 100 beräknas vara hemma på fredag.

På Kairos flygplats väntar cirka 18 000 på att flyga därifrån.

15:49

Ekots utsända Agneta Ramberg rapporterar att den massiva demonstrationen på Tahrirtorget är så stor att den spillt ut över kvarteren runtomkring. Att det är utegångsförbud sedan två timmar märks bara på trafiken, demonstranternas protester avtar inte i styrka.

Inget har ännu hörts från president Mubarak som tros befinna sig i turistorten Sharm el-Sheikh. Men trycket bara ökar i takt med att protesterna fortsätter.

– Det är en fråga om ett eller två dygn innan han avgår, sade en ung man på Tahrirtorget till Agneta Ramberg.

15:31

Kort sammanfattning av läget:

På Tahrirtorget i huvudstaden Kairo protesterar fortfarande hundratusentals, enligt vissa medier miljoner människor mot president Hosni Mubaraks regim. Även i Alexandria och Suez pågår massdemonstrationer mot regimen.

Den planerade marschen mot Mubaraks residens i östra Kairo blir troligen inte av på grund av säkerhetsskäl. Protestledare vill undvika att poliser infiltrerar demonstrationstågen och provocerar militären till att använda våld.

Oppositionsledaren och fredspristagaren Mohammad ElBaradei har i dag sagt att president Mubarak har förlorat sin legitimitet och måste lämna Egypten senast på fredag.

Flera oppositionsgrupper i landet har meddelat att de är villiga att förhandla med den nyutnämnde vicepresidenten Omar Suleiman.

Turkiska premiärministern Recep Tayyip Erdoğan uppmanade i dag Mubarak att lyssna på folkets krav. Han har också skjutit upp en planerad resa till Egypten.

15:11

USA har med anledning av oroligheterna beordrat evakuering av amerikansk myndighetspersonal som befinner sig i Egypten, skriver AFP.

Däremot kommer personal som direkt arbetar med att få hem amerikanska medborgare att stanna kvar.

15:01

Ett av Egyptens äldsta partier, Wafd, har meddelat att flera oppositionsgrupper i landet nu kommit överens om att forma en allians för att hantera situationen i landet, uppger al-Jaziras engelskspråkiga nyhetskanal.

Det muslimska brödraskapet sade på tisdagen att de inte kommer att förhandla med varken president Mubarak eller hans regering.

Flera andra egyptiska oppositionsgrupper har däremot indikerat att de är villiga att inleda samtal med Mubaraks nyutnämnda vicepresident Omar Suleiman.

14:21

Mer än 50 000 demonstranter marscherar i Egyptens näst största stad, Alexandria, med krav på att president Mubarak ska avgå, rapporterar AFP. Fortfarande ansluter sig "hundratals i minuten" till de protesterande som vandrat längs strandpromenaden.

Sjukhusen är fyllda av människor som skadats i sammandrabbningar med polis i staden, uppger engelskspråkiga al-Jazira.

14:05

Engelskspråkiga nyhetskanalen al-Jazira rapporterar att upp till två miljoner människor nu befinner sig på och kring Tahrirtorget i Kairo.

Militärpolis ska ha spärrat av kring president Mubaraks residens i östra Kairo. Mubarak själv är troligen inte kvar i Kairo, han tros befinna sig i turistorten Sharm el-Sheikh.

14:03

I Jordanien ombildas regeringen och kung Abdullah har utnämnt Maruf Bakhit till ny premiärminister, rapporterar Reuters. Bakhit har bakgrund som militärrådgivare. Kungen har enligt AFP gett den nye premiärministern order att planera för demokratiska reformer.

13:42

Turkiets premiärminister Erdoğan skjuter upp en planerad resa till Egypten. Han skulle ha besökt Kairo den 8 – 9 februari, men kommer att vänta tills läget ”normaliserats”, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppger resebolaget Detur att samliga resenärer från Egypten nu har hämtats hem. De sista av bolagets resenärer landade i Sverige i förmiddags, enligt ett pressmeddelande.

12:58

Den egypitiske oppositionsopolitikern och nobelpristagaren Mohammad ElBaradei säger i dag att president Hosni Mobarak har förlorat sin legitimitet och måste lämna Egypten senast på fredag

12:54

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker det kan finnas anledning för EU att vara självkritiskt när det gäller relationen till Egypten, men pekar samtidigt på att Egypten varit en viktig samarbetspartner när det gäller att få stabilitet i Mellanöstern, skriver TT.

Varför vill du inte öppet kräva Mubaraks avgång?

– Därför att jag tycker att det egyptiska folket ska avgöra vem som ska styra dem. Jag tycker EU har varit tydligt i sina uttalanden om att man vill vara ett stöd för övergången till demokrati, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

Reinfeldt ser också gärna att det planerade presidentvalet i höst tidigareläggs, även om han oroas för en möjlig islamisering i landet om regimen faller.

– Vi har det muslimska brödraskapet som är en stor politisk kraft i Egypten, och min förhoppning är att egyptierna mer ska inspireras av premiärminister Erdogans parti i Turkiet, där man arbetat med att reformera Turkiet till en sekulär muslimsk stat.

– Å andra sidan har vi exemplet Iran, på att det kan bli en mer hårdför islamisering, säger Fredrik Reinfeldt.

12:46

Det är militärens ställningstagande i den pågående kraftmätningen som kommer att avgöra Hosni Mubaraks framtid, säger Jan Hallenberg, professor i säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.

12:36

I Lunchekot rapporterar Agneta Ramberg att det nu är otroligt trångt på Tahrirtorget i Kairo. Trots trängseln är det bra stämning bland demonstranterna.

– Det är en väldig beslutsamhet, det finns ett slagord som lyder: "Han lämnar, vi stannar, vi ger oss inte".

– Folk säger till mig: Hela Egypten är här och vill samma sak, Mubarak ska bort, säger Agneta Ramberg.

12:29

Den egyptiska armén har blockerat vägarna in till Kairo och andra städer, rapporterar vittnen enligt AFP.

Vid en vägspärr någon kilometer utanför staden tvingades lastbilar och bilar parkera vid vägkanten. Även utanför Alexandria, Mansura, Suez och Fayum har vägspärrar upprättats av militären.

Trots vägspärrarna uppskattas nu flera hundra tusen människor har samlats vid demonstrationen i centrala Kairo, skriver TT.

12:07

Den planerade marschen mot Mubaraks residens i östra Kairo blir troligen inte av. Rädslan är för stor för att infiltratörer försöker provocera militären till att bruka våld mot demonstranterna. Alla som anländer till Tahrirtorget blir noga kontrollerade flera gånger av både militär och frivilliga ur proteströreseln, rapporterar Ekots utsända Agneta Ramberg direkt från Kairo.

– Folket kan inte skyddas om de ger sig härifrån. Det är för farligt.

Al-jazira uppger att en miljon människor samlats på Tahrirtorget och det det finns farhågor om att det kan bli för trångt. Stämningen är dock fortfarande god.

– Det är folk av alla sorter och klasser och det är en enorm stolthet över det, berättar Agneta Ramberg. 

11:49

Tillströmningen av människor till Tahrirtorget är enorm, rapporterar TT:s utsände. En myllrande, ständigt växande massa rör sig på och i riktning mot torget.

Demonstranterna är övertygade om att polisen och underrättelsetjänsten också har anlänt.

– Det finns helt säkert spioner här som rapporterar om vilka vi är, vad vi gör och vad vi ropar, säger Mohammad Burham, en 21-årig arbetslös man.

11:42

Se en karta över den planerade marschen från Tahrirtorget till Mubaraks residens i Kairos östra utkanter.

11:27

Oron i Egypten har gjort att Migrationsverket stoppat alla avvisningar till Gazaremsan eftersom de sker via en gränsövergång mellan Egypten och Gaza som nu är stängd.

Enligt Migrationsverket är läget inte sådant att personer från Egypten i allmänhet behöver internationellt skydd, däremot kan det vid individuella prövningar visa sig att enskilda personer behöver ett sådant skydd.

11:21

Ekots utsända Agneta Ramberg rapporterar att marschen mot Mubaraks residens i Kairos östra utkanter kanske inte blir av på grund av säkerhetsskäl. Protestorganisatörer misstänker att egyptisk polis försöker infiltrera demonstrationerna och framkalla våld.

Agneta Ramberg rapporterar direkt i Ekot, Sveriges Radio P4 klockan 12.

11:09

Turkiska premiärministern Recep Tayyip Erdoğan uppmanar Mubarak att lyssna på folkets krav, rapporterar Reuters.

10:55

Svenska Brita Papini berättar för P4 Göteborg att enorma mängder folk nu väller in på Tahrirtorget i Kairo. Hon arbetar sedan flera år med ett SIDA-projekt tillsammans med i huvudsak egyptiska teatergrupper.

Hon var själv inne på torget och bevittnade hur välorganiserade protesterna nu blivit.

– Frivilliga kvinnor har tagit på sig rollen att visitera andra kvinnor som kommer in. Männen visiteras på ett annat ställe. Alla står uppradade i kö, det är en otrolig fantastisk stämning.

10:44

50 egyptiska människorättsgrupper uppmanar nu president Mubarak att avgå för att undvika fler dödsoffer, rapporterar AFP. I ett gemensamt uttalande kräver de att fria val hålls inom sex månander.

De föreslår också att en ny konstitution skrivs av en kommission som representerar alla politiska och religiösa grupperingar, såväl som det civila samhället.

10:15

TT:s reporter rapporterar att flera 10 000-tal redan samlats. Armén har ytterligare skärpt kontrollen kring torget. Alla som ska in kroppsvisiteras och får sina väskor och identitetshandlingar kontrollerade fyra-fem gånger. Därefter följer demonstrationsvakternas egna kontroller - fem-sex barriärer av ytterligare granskningar måste passeras.

Rädslan är stor för att övermotiverade demonstranter och inte minst provokatörer från polisen och underrättelsetjänsten ska ta sig in till torget och starta våld i syfte att demonisera demonstranterna i befolkningens ögon, skriver TT.

10:03

Antalet demonstranter på Tahrirtorget i Kairo, där den så kallade miljonmarschen ska utgå från, börjar nu närma sig 10 000 rapporterar en av al-Jaziras medarbetare från ett hotell i närheten.

09:35

USA har skickat förre ambassadören i Egypten, Frank Wisner, som särskilt sändebud för att träffa president Mubarak och andra företrädare för den egyptiska ledningen, skriver TT.

I USA spekuleras nu i att Wisners verkliga uppdrag är att förmå Mubarak att avgå.

09:27

Ekots utsända reporter Agneta Ramberg rapporterade tidigare i morse om hur slagorden ekat från Tahrirtorget i centrala Kairo nästan hela natten. I dag ska vad man hoppas blir en miljon människor tåga från Tahrirtorget mot Mubaraks residens i Kairos östra utkanter.

– Ett avgörande i den egyptiska kraftmätningen närmar sig, säger Agneta Ramberg.

Se bilder från Kairo


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".