FN vill inte förlänga omstritt USA-avtal

FN:s generalsekreterare Kofi Annan motsätter sig en förlängning av det amerikanska undantaget i den internationella brottsmålsdomstolen, ICC. Undantaget innebär att amerikaner inte kan ställas inför rätta vid domstolen som behandlar fall av folkmord och grova krigsförbrytelser.

”Med tanke på övergreppen av fångarna i Irak vore det olämpligt att trycka på om ett undantag och ännu mer olämpligt av säkerhetsrådet att gå med på det”, säger Kofi Annan. Han har hela tiden varit kritisk till USA agerande i frågan.

Den internationella brottsmålsdomstolen, ICC, behandlar rättsfall som folkmord och grova krigsförbrytelser.

Rädsla för politiska domar
USA har ända sedan domstolens tillkomst vägrat gå med på att amerikanska medborgares agerande prövas av domstolen, eftersom det finns en rädsla för att de ska ställas inför politiskt motiverade rättegångar.

Det kontroversiella undantaget som USA förhandlat till sig innebär att amerikanska soldater som deltar i fredsbevarande styrkor inte kan ställas svars för sina handlingar i ICC.

Övergrepp i Irak kan påverka
För en månad sedan tillkännagav USA att man återigen vill förlänga undantaget men detta motsätter sig FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Övergreppen mot de irakiska fångarna kan påverka omröstningen i säkerhetsrådet. Tyskland, Frankrike och Spanien är några av de länder som förväntas lägga ner sina röster. Det nuvarande undantaget går ut den 30 juni.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista