Vindkraftverk utanför Falkenberg.

Mål om utbyggd vindkraft långt borta

Det går trögt för vindkraftsutbyggnaden i Sverige och regeringens mål är långt borta. Gotland är ett av de områden i landet med flest vindkraftsverk och där vill bolagen bygga mer men ändå har utbyggnaden nu stannat upp.

Det handlar både om ledningskapacitet och ett motstånd bland många gotlänningar. Nils Ronqvist på södra Gotland är en av dem som inte vill ha fler vindkraftsverk.

– Framförallt är det kulturlandskapet vi ska värna om. Då är frågan om vi ska använda det till vindkraft, turism eller friluftsverksamhet. Vi tycker att utbyggnaden har skett utan att ta hänsyn till vårt landskap, säger han.

En femtedel från vindkraft
Det är nästan en overklig känsla av science fiction att stå här omgiven av alla snurrande och susande propellrar i Näsuddens vindkraftspark på sydvästra Gotland. Här finns hälften av öns 155 aggregat samlade på en liten yta.

Vindkraften väcker onekligen känslor både för och emot.

På Gotland har utbyggnaden av vindkraften gått snabbare än på andra håll och 20 procent av öns elbehov kommer idag från vindkraften.

Men nu har myndigheterna tvingats bromsa för att se var det egentligen är lämpligt att bygga vidare och kritikerna får visst medhåll från länsstyrelsens planarkitekt Gunnar Gustavsson att det inte varit tillräckligt genomtänkt alla gånger.

– Utbyggnaden skedde till en början entusiastiskt och lite oplanerat men med tiden har man insett att det behövs planering, säger han.

Andra krafter vill gå snabbare framåt
Men det är inte bara opinion och detaljplaner som bromsar, även ledningskapaciteten börjar nu bli ett problem.

Men hos vindkraftens förespråkare har man svårt att förstå tveksamheten, Peter Sirland är delägare i vindkraftsbolaget Siral med 80 av öns aggregat, han vill tona ner motståndet och skulle gärna fördubbla antalet aggregat.

Projektering och tillstånd tar idag flera år och därför anser Peter Sirland att man inte har råd med väntan längre.

– Den är inte bra. Det finns ett mål i Sverige att nå inom ett antal år och det når vi aldrig i tid med den här takten. Det är inte fel att vara försiktig men man måste också jobba efter det mål som finns, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista