Samband mellan sjukdom och vaccin granskas

"Det behövs ytterligare studier"
2:28 min

En ny finsk rapport visar nu att det kan finnas ett samband mellan vaccinet Pandemrix och sjukdomen narkolepsi, alltså att man utan förvarning plötsligt kan somna.

Barn och unga som vaccinerats i Finland löpte nio gånger högre risk att insjukna, enligt undersökningen som gjorts av institutet för hälsa och välfärd i Finland.

Resultaten är anmärkningsvärda, enligt det svenska Läkemedelsverket, som också arbetar med en utredning i frågan.

– Vi anser att det förstärker den signal som vi själva sett och börjat utreda tidigare, säger docent Nils Feltelius.

Hur säker kan man vara på rapporten?

– Man kan vara förhållandevis säker på ett ökat antal rapporterade fall, sambandet med vaccination med Pandemrix kan inte anses säkerställt på det här underlaget. Det behövs ytterligare studier.

I den utredning som Läkemedelsverket gör har man samlat in alla fall av narkolepsi som inträffat i Sverige för att kontrollera om de varit vaccinerade eller inte. Dessutom jämför man antalet vaccinerade med antalet som insjuknat i narkolepsi.

Om ett par månader hoppas Nils Feltelius att de första resultaten är klara. Samtidigt gör den europeiska läkemedelmyndigheten en utredning, vars resultat väntas i juni.

I hela Europa har mer än 40 miljoner människor fått vaccinet Pandemrix men eftersom antalet narkolepsifall bara ökat i vissa länder tror Läkemedelsverket att det beror på flera faktorer.

Efter att den finska rapporten presenterats pågår nu diskussioner mellan Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, som är den myndighet som beslutar om vaccinationsprogrammet.

– Ansvaret för att ta ställning till vaccinationsprogrammet ligger på Socialstyrelsen och jag vill inte föregripa deras bedömning.  Redan idag har vi tagit samråd med dem och får tillsammans ta ställning till vad de finska data betyder för ändringar i svenska vaccinationsprogrammet, säger Nils Feltelius vid Läkemedelsverket i Uppsala.

Läget nu är att Socialstyrelsen inte ändrar sina rekommendationer om influensavaccinationer, trots uppgifter om att vaccinet Pandemrix alltså kan orsaka narkolepsi hos barn och unga. De svenska rekommendationer som gäller är att vaccinet bara ska ges till människor med sänkt immunförsvar.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".