Kronan starkare än på tio år

Den svenska kronan nådde i förmiddags sin starkaste kurs mot euron på tio år. En euro kostade då åtta kronor och 80 öre. Många bedömare tror dessutom att kronan fortsätter att stärkas de närmaste månaderna.

SEB:s riktkurs för årets andra kvartal ligger till exempelvis på 8:70 kronor per euro under andra kvartalet. Bankens valutastrateger tror att det kan bli en ännu snabbare förstärkning av kronan, till 8:50 per euro.

Det förutsätter att riksbankschefen Stefan Ingves infriar sina signaler om en stramare penningpolitik och höjer räntorna snabbare än kollegorna i västvärlden.

Samtidigt är dollarpriset nu 6:40 kronor, vilket är i nivå med kursen dagarna före Lehman Brothers-kraschen 2008. Kraschen blev inledningen till ett historiskt snabbt kursras för kronan.

Mot dollarn väntar sig SEB:s analytiker en fortsatt förstärkning under den kommande månaden, följt av en marginell kronförsvagning i vår.

När kronan blir starkare brukar det innebära att den svenska exportindustrins konkurrenskraft försvagas, eftersom svenska varor blir dyrare.

Men SEB:s valutastrateger tror inte att exportindustrin i Sverige får några problem med de valutaförändringar de ser framför sig i dagsläget.

– Det verkar inte som om större svenska exportföretag ser det här som något större problem. De har ju också mycket tillverkning och annat utomlands, säger Karl Olsson, valutastrateg på SEB.


TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".